تمرینات درمانی مایوفانکشنال

آسم فصلی، علائم، تشخیص و درمان
آسم فصلی، علائم، تشخیص و درمان
مارس 19, 2023
بهبود وقفه تنفسی در خواب
روش‌های بهبود آپنه انسدادی در خواب
مارس 30, 2023

مقدمه

تمرینات درمانی مایوفانکشنال (Myofunctional Therapy) برنامه‌ای است که شامل تمریناتی برای تقویت عضلات ضعیف اطراف راه هوایی از جمله زبان، صورت و دهان می‌شود. این درمان با آموزش درست چگونگی تقویت ماهیچه‌های زبان و دهان به اصلاح مشکلات مربوط به صحبت کردن، خوردن یا تنفس کمک می‌کند، به خصوص زمانی که در کودکان استفاده می‌شود. تحقیقات نشان داده است که می‌تواند برای بهبود خروپف و آپنه (وقفه تنفسی) انسدادی در خواب مفید باشد.

این مطلب به نحوه عملکرد درمان مایوفانکشنال می‌پردازد، از جمله آموزش تمرینات و چگونگی تأثیر آنها بر بهبود خروپف و آپنه (وقفه تنفسی) انسدادی در خواب.

 

درمان مایوفانکشنال (Myofunctional Therapy) چیست؟

درمان مایوفانکشنال برنامه‌ای از تمرینات خاصی است که عضلات صورت را که برای جویدن و بلع استفاده می‌شوند هدف قرار می‌دهد. این تمرینات باعث تقویت عضلات زبان می‌شود. زبان نقش اصلی در تمرینات مایوفانکشنال را بر عهده دارد. مهمترین عاملی که باید در نظر گرفت دامنه حرکت زبان است

اوروفارنکس (Oropharynx) بخشی از بدن است که شامل دهان و گلو می‌شود و مانند لوله‌ای است که با بافت‌های عضلانی پوشانده شده است. این ماهیچه‌ها به ما در خوردن، صحبت کردن و نفس کشیدن کمک می‌کنند. آنها همچنین به باز نگه داشتن راه هوایی، به ویژه در هنگام خواب کمک می‌کنند. هنگامی که عضلات اوروفارنکس ضعیف هستند، ممکن است جریان هوا را مختل کنند و باعث خروپف شود. اگر آنقدر ضعیف شوند که لوله فرو بریزد، راه هوایی مسدود می‌شود، مانند حالتی که در آپنه انسدادی در خواب رخ می‌دهد. علاوه بر این، زبان بیش از حد ضعیف باشد ممکن است به گلو بیفتد و انسداد ایجاد کند.

 

اوروفارنکس (Oropharynx) بخشی از بدن است که شامل دهان و گلو می‌شود و مانند لوله‌ای است که با بافت‌های عضلانی پوشانده شده است

اوروفارنکس (Oropharynx) بخشی از بدن است که شامل دهان و گلو می‌شود و مانند لوله‌ای است که با بافت‌های عضلانی پوشانده شده است

 

درمان مایوفانکشنال شامل تمریناتی است که به منظور بهبود قدرت عضلات داخل اوروفارنکس از جمله زبان انجام می‌شود. علاوه بر این، به تقویت موقعیت مناسب زبان در داخل دهان کمک می‌کند.

متخصصان خواب برای بهبود مشکلات تنفسی در طول خواب، به ویژه در کودکان، از درمان مایوفانکشنال استفاده می‌کنند. علاوه بر این، دندانپزشکان و ارتودنتیست‌هایی که نگران تغییر وضعیت دندان‌ها بر اثر فشار زبان هستند از این درمان استفاده می‌کنند. زبان معمولاً در حالی که نوک آن در برابر کام سخت است، درست در پشت دندان‌های جلو قرار می‌گیرد.

 

نحوه صحیح قرار گرفتن زبان در دهان

نحوه صحیح قرار گرفتن زبان در دهان

 

درمان مایوفانکشنال ممکن است یک درمان جایگزین جذاب برای آپنه انسدادی در خواب باشد. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد می‌تواند شدت آپنه انسدادی در خواب را کاهش دهد. تحقیقات نشان داد که شاخص آپنه-هیپوپنه (Apnea-Hypopnea Index: AHI) را از 24.5 به 12.3 کاهش و شدت آن را از سطح متوسط ​​به خفیف کاهش داده است. همچنین ممکن است خروپف در هنگام خواب و خواب‌آلودگی در طول روز را کاهش دهد.

خوشبختانه، این درمان غیر تهاجمی، ارزان است و هیچ خطر عمده‌ای ندارد. ممکن است جایگزینی جذاب برای سایر روش‌های درمانی برای آپنه انسدادی در خواب باشد. برای مثال، ممکن است با استفاده از آن نیازی به استفاده از دستگاه فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP) یا حتی عمل جراحی نداشته باشید.

علاوه بر این، این درمان در سایر شرایط غیر از آپنه خواب نیز استفاده شده است و ممکن است برای کسانی که از برخی انواع بیماری رنج می‌برند مفید باشد، از جمله:

  • سردرد
  • بیماری رفلاکس معده یا سوزش سر دل
  • درد مفصل گیجگاهی فکی (Temporomandibular joint (TMJ) pain)
  • گردن درد
  • مکیدن شست
  • خوردن ناخن

به جای روی آوردن به استفاده از داروهایی که ممکن است عوارض جانبی داشته باشند، درمان مایوفانکشنال بر تمریناتی متکی است که خطرات کمی دارند و می‌توانند کاملاً مفید باشند.

 

تمرینات

تمرینات مورد استفاده در درمان مایوفانکشنال ممکن است در کودکان 6 سال و بالاتر استفاده شود. این تمرینات همچنین ممکن است در بزرگسالان مفید باشند. درمان را می‌توان در خانه و جاهای دیگر نیز انجام داد.

تمرینات زیر باید 10 بار تکرار شود و در حالت ایده‌آل، کل آنها باید حداقل 4 بار در روز تکرار شوند. در مجموع 45 دقیقه در روز باید به درمان اختصاص داده شود. درمان مایوفانکشنال باید روزانه حداقل به مدت 2 سال انجام شود تا حداکثر فایده را داشته باشد. این رژیم ورزشی شامل تمرینات زیر است.

تمرین 1: زبان را به سمت بالا فشار دهید

نوک زبان را روی کام سخت سقف دهان، درست پشت دندان‌های بالایی قرار دهید و به سمت بالا فشار دهید و ۵ ثانیه نگه دارید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

 

تمرین فشار دادن زبان به سمت بالا

تمرین فشار دادن زبان به سمت بالا

 

تمرین 2: بینی را لمس کنید

زبان خود را بیرون بیاورید و سعی کنید نوک بینی خود را لمس کنید و 10 ثانیه نگه دارید، سپس استراحت کنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

تمرین 3: چانه را لمس کنید

زبان خود را بیرون بیاورید و سعی کنید پایین چانه خود را لیس بزنید و 10 ثانیه نگه دارید، سپس استراحت کنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

 

زیان خود را به سمت چانه بیاورید

زیان خود را به سمت چانه بیاورید

 

تمرین 4: زبان را به چپ فشار دهید

زبان خود را بیرون بیاورید و تا جایی که می‌توانید به سمت چپ حرکت دهید و 10 ثانیه نگه دارید، سپس استراحت کنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

تمرین 5: زبان را به راست فشار دهید

زبان خود را بیرون بیاورید و تا جایی که می توانید به سمت راست حرکت دهید و 10 ثانیه نگه دارید، سپس استراحت کنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

تمرین 6: زبان را لوله کنید

زبان خود را با تا کردن لبه‌ها به سمت وسط از طول بچرخانید، به طوری که انتهای آن مانند یک لوله به نظر برسد. آن را تا جایی که می‌توانید بیرون بیاورید در حالی که تا شده است و 10 ثانیه نگه دارید، سپس شل کنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

 

لوله کردن زبان

لوله کردن زبان

 

تمرین 7: با زبان صدای تق در بیاورید

صدای تق بلند را با فشار دادن زبان به سقف دهان و سپس رها کردن آن صدای تق بلندی در بیاورید. به مدت 15 ثانیه صدای تق را در بیاورید. سپس این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

تمرین 8: زبان را به سمت قاشق فشار دهید

نوک زبانتان را محکم به قاشقی که جلوی لبتان نگه داشته‌اید به مدت 10 ثانیه فشار دهید. زبان را صاف نگه دارید و اجازه ندهید به سمت پایین باشد. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

تمرین 9: یک قاشق را نگه دارید

دسته یک قاشق فلزی را بین لب‌های خود قرار دهید و آن را فقط با لب‌های خود به مدت 10 ثانیه در جای خود نگه دارید. دسته را بین دندان‌های خود قرار ندهید. سعی کنید آن را موازی با زمین نگه دارید. همانطور که قدرت شما بهبود می‌یابد، می‌توانید اشیاء کوچک دیگری با وزن بیشتر روی قاشق قرار دهید (مثلاً حبه قند). این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

تمرین 10: یک دکمه را نگه دارید

برای کودکان و بزرگسالانی که در معرض خطر قورت دادن دکمه نیستند، یکی را به یک تکه نخ به طول حداقل 10 سانتیمتر ببندید. دکمه را بین دندان‌ها و لب‌ها قرار دهید. لب‌هایتان را محکم ببندید و نخ را بیرون بکشید، اجازه ندهید بیرون بیفتد. 10 ثانیه بکشید، سپس استراحت کنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

برای حالت سخت‌تر، دکمه را به صورت افقی بین لب‌ها قرار دهید.

سخن آخر

شما می‌توانید بدون هیچ راهنمایی اضافی درمان را در خانه شروع کنید. با این حال، اگر علاقه‌مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان مایوفانکشنال هستید، می‌توانید با پزشک خود صحبت کنید که ممکن است بسته به نیازهای فردی شما، شما را به متخصص خواب یا فیزیوتراپ ارجاع دهد.

منبع

https://www.verywellhealth.com/what-is-myofunctional-therapy-3015256

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره