زندگی بهتر با بیماری انسدادی مزمن ریه

تنفس دیافراگمی و فواید آن
تنفس دیافراگمی (شکمی) و فواید آن
جولای 27, 2023
توصیه‌های اولیه برای بهبود آپنه انسدادی خواب
توصیه‌های اولیه برای بهبود آپنه انسدادی خواب
آگوست 8, 2023

مقدمه

هدف از این مطلب این است که به افراد مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)، دوستان و خانواده آن‌ها نشان دهد که چگونه می‌توانند باوجود ابتلا به این بیماری زندگی کاملی داشته باشند.

بیماری انسدادی مزمن ریه یا COPD چیست؟

بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) یک بیماری التهابی مزمن ریوی است که باعث انسداد جریان هوا در ریه‌ها می‌شود و به گروهی از بیماری‌ها ازجمله شامل برونشیت مزمن و آمفیزم است.

برونشیت مزمن (راه‌های هوایی ملتهب و باریک) از تخلیه طبیعی ریه‌ها هنگام بازدم جلوگیری می‌کند و فرد مبتلا باید تلاش بیشتری برای نفس کشیدن انجام دهید، که می‌تواند باعث ایجاد احساس تنگی نفس شود.

آمفیزم (ساختار آسیب‌دیده ریه) در نواحی تبادل گاز، معروف به کیسه‌های هوایی یا آلوئول، رخ می‌دهد. دیواره آلوئول‌ها حالت کشسانی کمتری پیدا می‌کند و بنابراین تخلیه هوا از ریه‌ها دشوارتر است.

علائمی مانند تنگی نفس، سرفه و خستگی (احساس خستگی واقعی) به‌تدریج بدتر می‌شود و می‌تواند کیفیت زندگی را به‌شدت تحت تأثیر قرار دهد. بااین‌حال، کارهای زیادی وجود دارد که فرد بیمار می‌تواند برای کمک به احساس بهتر خود انجام دهد.

با کلیک روی اینجا با این بیماری بیشتر آشنا شویم.

 

علت بیماری انسدادی مزمن ریوی چیست؟

اگر سیگار می‌کشید و مبتلا به COPD هستید، اولین قدمی که باید برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت خود انجام دهید، ترک سیگار است. بااین‌حال، همه افراد سیگاری به COPD مبتلا نمی‌شوند و برخی از افراد مبتلا به COPD هرگز سیگار نکشیده‌اند. سایر علل COPD عبارت‌اند از:

  • قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، چه در داخل و چه در خارج از منزل؛ استنشاق گازهای خاص در حین کار طی سالیان متمادی؛
  • ممکن است زمینه وراثتی داشته باشد؛
  • تحقیقات همچنین نشان داده است که ابتلا به آسم در کودکی می‌تواند خطر ابتلا به COPD در فرد را افزایش دهد.

 

چگونه می‌توانم به وضعیت خود کمک کنم؟

  1. سیگار را ترک کنید

ترک سیگار را در اولویت قرار دهید! فواید آن در عرض چند روز شروع می‌شود. هنگامی‌که سیگار را ترک می‌کنید، سرعت پیری ریه‌های شما به‌اندازه افراد غیر سیگاری خواهد بود.

  1. ورزش و تمرین تنفس

هنگام ورزش یا انجام فعالیت‌های روزانه ممکن است احساس تنگی نفس کنید. این احساس خطرناک نیست و با توقف ورزش، تنگی نفس به‌سرعت از بین می‌رود.

تنگی نفس می‌تواند بسیار ناراحت‌کننده و ترسناک باشد، اما بدترین کاری که می‌توانید انجام دهید اجتناب از ورزش است. اگر ورزش نکنید بدن شما آمادگی خود را از دست می‌دهد و درنهایت در حین انجام کارهای ساده احساس تنگی نفس بیشتری خواهید کرد.

سعی کنید تا جایی که می‌توانید ورزش کنید تا تناسب اندام و سلامت کلی خود را بهبود بخشید. بالا رفتن از پله‌ها را تمرین کنید. زمانی که نیاز به استراحت دارید توقف کنید و احساس خواهید کرد که تنگی نفس به‌سرعت ناپدید می‌شود. گاهی اوقات، نفس کشیدن از طریق «لب‌های جمع‌شده» ممکن است به شما کمک کند تا نفس خود را باز یابید.

با فواید تمرین‌های تنفسی بیشتر آشنا شویم.

یکی دیگر از راه‌های آسان برای ورزش این است که هرروز 20 دقیقه پیاده‌روی کنید. توصیه می‌شود قبل از ورزش از داروهای مسکن خود استفاده کنید. این دارو همچنین به کاهش علائم بیماری در هنگام ورزش کمک می‌کند.

اگر تنگی نفس شما به‌طور ناگهانی پس از ورزش بدتر شد یا به‌سرعت از بین نرفت، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر تنگی نفس شما مشکل‌زا می‌شود، بسیار مهم است که طبق توصیه پزشک از برنامه توان‌بخشی ریوی پیروی کنید. این کار به شما کمک می‌کند قبل از احساس تنگی نفس، مدت طولانی‌تری ورزش کنید، علائم شما را بهبود بخشد و کیفیت زندگی شما را افزایش دهد.

با توانبخشی ریه بیشتر آشنا شویم.
  1. رژیم غذایی

مهم است که تغذیه سالم بخشی از برنامه روزانه شما شود. باید سعی کنید میوه و سبزیجات زیادی مصرف کنید.

  • هنگامی‌که وضعیت بیماری شما مناسب، پزشکان توصیه می‌کنند که 3 تا 4 وعده غذایی در روز بخورید.
  • اگر احساس ناراحتی می‌کنید، باید 5-6 وعده غذایی کوچک‌تر بخورید. از غذاهای نرم استفاده کنید.
  • غذاها و نوشیدنی‌های غنی از کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها مانند ماکارونی، مرغ و ماهی ترجیح داده می‌شوند.

اضافه‌وزن تنفس شما را سخت‌تر می‌کند. بااین‌حال، اگر نسبت به قدتان کم‌وزن هستید، ممکن است به رژیم غذایی خاصی نیاز داشته باشید.

 

اگر وضعیتم بدتر شد چه باید بکنم؟

بدتر شدن قابل‌توجه وضعیت شما تشدید بیماری (exacerbation) نامیده می‌شود. هنگامی‌که این اتفاق می‌افتد، علائم بیشتری نسبت به حالت عادی رخ می‌دهد، که ممکن است شدیدتر ازآنچه قبلاً به آن عادت کرده‌اید باشد. بدتر شدن این علائم می‌توانند بسیار ناراحت‌کننده باشد. تشدید بیماری اغلب در اثر سرماخوردگی معمولی یا در زمان‌هایی که آب‌وهوا نامناسب باشد رخ دهد. تشدید بیماری می‌توانند برای دوره‌های مختلف طول بکشد، اما معمولاً بین 7 تا 21 روز دوام داشته باشند. اگر تشدید بیماری بیشتر طول بکشند، ممکن است به درمان اضافی توسط پزشک خود نیاز داشته باشید.

 

چه داروهایی توسط پزشک برای من تجویز خواهد شد؟

داروهای استنشاقی‌ 

برونکودیلاتورها (گشاد‌کننده‌های راه‌های هوایی)، به‌عنوان‌مثال آگونیست‌های بتا یا آنتی‌کولینرژیک‌ها

 

 

• تنفس را آسان‌تر می‌کند.

• آن‌ها راه‌های هوایی کوچک را باز می‌کنند و ناراحتی ناشی از تورم بیش‌ازحد در ریه‌ها را کاهش می‌دهند.

• تأثیر این داروها می‌تواند بین 4 تا 24 ساعت باقی بماند.

• گشادکننده‌های راه‌های هوایی کوتاه اثر در صورت بروز علائم آزاردهنده استفاده می‌شوند.

 

 

 

کورتیکواستروئیدهای استنشاقی

 

 

 

• کاهش التهاب در راه‌های هوایی کوچک.

• می‌تواند از حدود یک‌چهارم از موارد تشدید بیماری جلوگیری کند.

• برای افراد مبتلا به COPD شدیدتر که باوجود استفاده از گشادکننده‌های برونش، بیش از دو بار در سال دچار تشدید بیماری می‌شوند، توصیه می‌شود.

• می‌توان آن را در ترکیب با داروهای استنشاقی برونکودیلاتورهای طولانی اثر تجویز کرد.

 

 

لطفاً توجه داشته باشید:

انواع مختلفی از داروهای استنشاقی‌ وجود دارد که می‌توان از آنها استفاده کرد و همه آن‌ها با تفاوت‌هایی عمل می‌کنند. مطمئن شوید که دقیقاً می‌دانید چگونه از داروی استنشاقی خود استفاده کنید زیرا برای اثربخشی لازم فرو بردن آن در ریه‌ها ضروری است.

 

اکسیژن

اکسیژن

• به کسانی که اکسیژن کافی در خون ندارند داده می‌شود، نه برای کسانی که احساس تنگی نفس دارند.

• باید حداقل 16 ساعت در روز استفاده شود تا متوجه فواید آن شوید.

• اشباع اکسیژن (مقدار اکسیژن خون شما) می‌تواند با استفاده از اکسیمتر یا آزمایش خون بررسی شود.

• بهترین استفاده از آن در طول شب، بعد از غذا و در حین ورزش است.

• مدت‌زمان ماندگاری اکسیژن به‌اندازه سیلندر و سرعت جریان اکسیژن مصرفی بستگی دارد.

سیلندر اکسیژن

• سیلندرها حاوی اکسیژن فشرده هستند و معمولاً در مواقع اضطراری استفاده می‌شوند.

اکسیژن مایع

• اکسیژن مایع در مخزنی که حاوی یک سیلندر است ذخیره می‌شود.

• کوله‌پشتی را می‌توان برای افزایش تحرک استفاده کرد اما باید از یک مخزن اصلی پر شود.

دستگاه تراکم اکسیژن قابل حمل

• متراکم‌کننده‌ها، هوای معمولی را می‌گیرند و مقداری از نیتروژن را حذف می‌کنند تا غلظت بیشتری از اکسیژن را به کاربر برساند.

داروهای خوراکی

آنتی‌بیوتیک‌ها

 • با عفونت باکتریایی مبارزه کنید.

• در صورت سرفه کردن بیش‌ازحد معمول خلط یا تغییر رنگ آن تجویز می‌شود.

• علائم را در حین تشدید بیماری بهبود می‌بخشد.

• اگر فکر می‌کنید به آن‌ها نیاز دارید با پزشک خود مشورت کنید.

استروئیدها به‌عنوان‌مثال پردنیزولون

• برای درمان تشدید بیماری داده می‌شود.

• پیشرفت بهبودی.

• کاهش مدت اقامت در بیمارستان.

داروهای ادرار‌آور

• آب اضافی را از بدن خارج می‌کند.

• به افراد مبتلا به COPD شدید که دارای احتباس آب هستند (معمولاً مچ پا متورم می‌شود) داده می‌شود.

توصیه‌های عملی عمومی

لباس

لباس مناسب هر فصل سال را بپوشید. سعی کنید از لباس‌های گشادی استفاده کنید که به‌راحتی پوشیده شوند.

گرمایش

دمای منزل خود را بین 19 تا 21 درجه سانتی‌گراد نگه دارید. دمای سردتر ممکن است حال شما را بدتر کند.

تعطیلات

اگر COPD دارید، باز هم می‌توانید به تعطیلات بروید. اگر در حال پرواز هستید، باید قبل از پرواز بیماری خود را به شرکت هواپیمایی اطلاع دهید. برای جزئیات بیشتر به بخش سفر هوایی در وب‌سایت ELF مراجعه کنید.

کارهای خانه

از استفاده از محصولات شیمیایی قوی مانند سفید‌کننده‌ها، براق‌کننده‌ها و رنگ خودداری کنید، زیرا ممکن است راه‌های هوایی شما را تحریک و علائم شما را بدتر کنند.

اوقات فراغت

تا جایی که می‌توانید به دوستان خود سر بزنید. هنگامی‌که ترجیح می‌دهید در خانه بمانید، خود را با گوش دادن به موسیقی سرگرم کنید یا استراحت کنید.

ارتباط جنسی

علائم COPD و درمان ممکن است میل شما به رابطه جنسی را کاهش دهد، اما این بدان معنا نیست که انجام این کار برای شما خطرناک است. افزایش جزئی در ضربان قلب و تنفس طبیعی است.

خواب

برای رفتن به رختخواب، بیدار شدن و استراحت یک برنامه منظم داشته باشید. از زیاد خوابیدن در طول روز – یا نوشیدن الکل یا کافئین زیاد – خودداری کنید، در غیر این صورت خواب شبانه برایتان دشوار خواهد بود.

واکسیناسیون‌

عفونت‌هایی مانند آنفولانزا یا ذات‌الریه می‌توانند به‌راحتی ریه‌های شما را آلوده کنند زیرا در مقایسه با افراد سالم حساس‌تر هستند. پزشکان توصیه می‌کنند که افراد مبتلا به این بیماری هر ساله واکسن آنفولانزا و اگر بالای 65 سال دارند واکسن ذات‌الریه بزنند.

بیماری من چگونه کنترل می‌شود؟

مهم است که به‌طور منظم به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است نیاز به آزمایش‌هایی داشته باشید که پزشک ممکن است برای بررسی وضعیت شما تجویز کند که عبارت‌اند از:

  • آزمایش اسپیرومتری. این آزمایش برای تشخیص COPD استفاده می‌شود و ممکن است به نشان دادن چگونگی پیشرفت بیماری شما کمک کند. این آزمایش شامل تنفس عمیق تا حد امکان برای پر کردن ریه‌های شما با هوا و بازدم تا جایی که می‌توانید سخت و سریع برای حداقل 6 ثانیه در دستگاه است.
  • اندازه‌گیری اکسیژن خون. این یک راه بسیار ساده و بدون درد برای بررسی اینکه آیا اکسیژن کافی در خون خود دارید یا خیر است. رنگ خونی را که از نوک انگشت شما می زند را تشخیص می‌دهد. اگر خوانش پایین است، ممکن است به شما توصیه شود که آزمایش گاز خون شریانی انجام دهید. این دقیقاً میزان اکسیژن و دی‌اکسید کربن خون شما را اندازه می‌گیرد و به پزشک اطلاع می‌دهد که آیا به اکسیژن اضافی نیاز دارید یا خیر.
  • پرسشنامه کیفیت زندگی. این شامل سؤالاتی می‌شود که از شما می‌پرسد چه احساسی دارید و چگونه با فعالیت‌های خاص کنار می‌آیید. نشان می‌دهد که آیا درمان شما به وضعیت شما کمک می‌کند یا خیر.
  • گرفتن عکس با اشعه ایکس از قفسه سینه. این آزمایش به رد هرگونه علل احتمالی دیگر علائم شما کمک می‌کند و هرگونه انسداد آشکار را نشان می‌دهد.
  • تست پیاده‌روی شش‌دقیقه‌ای. این به دکتر نشان می‌دهد که چقدر می‌توانید در مدت شش دقیقه راه بروید و این پیاده‌روی چقدر برای شما دشوار است.

چه چیزی حالم را بدتر می‌کند؟

  1. ادامه سیگار کشیدن.
  2. عدم مصرف داروهای تجویز‌شده.
  3. استفاده نادرست از داروهای استنشاقی.
  4. ابتلا به بیماری‌های دیگر.
  5. عدم مراجعه‌ منظم با پزشک.
  6. کناره‌گیری از دوستان و خانواده خود.
  7. انجام ندادن 20 دقیقه ورزش روزانه.

 

چگونه می‌توانم بفهمم که وضعیتم بدتر شده است؟

احساس تنگی نفس نسبت به حد معمول دارید.

اگر این اتفاق بیفتد:

  • برنامه خود مدیریتی خود را رعایت و از توصیه‌ها پیروی کنید.
  • آرامش خود را حفظ کنید.
  • داروهای استنشاقی اضطراری خود را به همراه داشته باشید.
  • اگر نیاز به درمان اورژانسی داشتید حتماً آن را انجام دهید.
  • اگر از اکسیژن استفاده می‌کنید، آن را در تمام روز مصرف کنید اما مقدار تجویزشده توسط پزشک را افزایش ندهید.
  • تکنیک‌های آرامش و تنفس را که پزشک به شما نشان داده است، انجام دهید.
  • آهسته‌تر حرکت کنید.

ممکن است متوجه شوید که بیشتر از حد معمول خلط دارید.

ممکن است رنگ آن تغییر کند یا ضخیم‌تر شود که سرفه کردن آن سخت‌تر است.

ممکن است پاها و پاهای شما متورم شوند.

اگر این اتفاق بیفتد:

  • پاهای خود را بالا نگه دارید.
  • اگر مشکل در عرض 3 روز برطرف نشد به پزشک مراجعه کنید.

اگر هر یک از موارد زیر را مشاهده کردید، به پزشک خود مراجعه کنید:

  • سرفه کردن خون
  • تنگی نفس بیشتر از حالت عادی
  • خلط بیشتر و تغییر رنگ آن
  • پاهای متورم
  • درد در کنار قفسه سینه هنگام نفس کشیدن
  • خواب‌آلودگی
  • نوسانات خلقی

 

تشدید بیماری

اگر بیماری شما به‌طور مکرر تشدید می‌شود، ممکن است اثر ناتوان‌کننده بر سلامت کلی شما داشته باشد که می‌تواند ماه‌ها ادامه یابد. در این صورت بیماری پیشرفت خواهد کرد و ممکن است کیفیت زندگی پایین‌تری داشته باشید. شما باید با پزشک خود در مورد چگونگی جلوگیری از بدتر شدن علائم و نحوه مدیریت آن‌ها در صورت بدتر شدن آن‌ علائم مشورت کنید.

پزشک می‌تواند به شما یک برنامه اقدام با اهدافی که برای شما مناسب است تجویز کند.

ممکن است استروئیدها و آنتی‌بیوتیک‌ها برای کنترل علائم و مبارزه با عفونت تجویز شوند، زیرا عفونت‌ها اغلب باعث تشدید بیماری می‌شوند. اگر واکسن سالانه آنفولانزا را تزریق نمایید و داروهای معمول خود مصرف کنید، خطر ابتلا به آنفولانزا را تا حد زیادی کاهش خواهید داد.

اگر دچار تشدید بیماری شدید، ممکن است نیاز داشته باشید که به بیمارستان مراجعه کنید تا پزشکان بتوانند علائم شما را کنترل کنند و درمان مناسب‌تری به شما ارائه دهند.

منبع

www.europeanlung.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره