سرطان ریه دومین سرطان شایع در میان زنان و مردان است که عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در میان زنان و مردان آمریکایی است. در ایران آمار دقیقی از میزان مبتلایان به سرطان ریه در دست نیست ولی روند کلی افزایش مصرف سیگار به عنوان مهمترین عامل بروز سرطان ریه حاکی از افزایش ابتلا به این بیماری در آینده میباشد. در حالی که در غرب در حدود ۷۰ سالگی به این بیماری مبتلا میشوند در کشور ما سن ابتلا در حدود ۶۰ سالگی است.
بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) چیست ؟ |
وجود تومور سرطانی در هر دو قسمت ریه چپ و راست
این سرطان در ریهها آغاز میگردد و در طول سالهای متمادی شکل گرفته و گسترش مییابد. ریهها عامل دریافت اکسیژن از هوا و هدایت آن به خون برای انتقال به بافتهای بدن و همچنین خارج نمودن دیاکسیدکربن تولید شده در بافتهای بدن میباشد. بنابر این ابتلای به این بیماری میتواند یکی از مهمترین مکانیزمهای حیاتی بدن، و کل حیات فرد مبتلا را به خطر اندازد. سرطان میتواند از هر نقاط ریه آغاز گردد.
ریه و اجزای مرتبط با دستگاه تنفس
۹۰- ۸۵ درصد از سرطانهای ریه از نوع NSCLC هستند. سرطانهایی که مشخصات هر دو را داشته باشند رایج نیستند.
به هر چیزی که میتواند احتمال ابتلای فرد به بیماری را افزایش یا کاهش دهد عامل ریسک میگویند. عوامل ریسک زیادی برای سرطان گرفتن ریه شناخته شدهاند که برخی از آنها قابل تغییر نیستند ولی بسیاری از آنها قابل اجتناب هستند.
دود سیگار عامل اصلی ابتلا به انواع سرطان ریه محسوب میشود. ۸۰٪ از مرگ و میر ناشی از سرطان با کشیدن سیگار ارتباط دارد. بخش بزرگی از بقیه ۲۰٪ باقیمانده نیز ناشی از استنشاق غیر مستقیم (secondhand) دود سیگار میباشد. دلایل دیگری هم برای ابتلا به این بیماری وجود دارد ولی از شیوع کمتری برخوردار هستند.
دود سیگار تمام اجزای دستگاه تنفس را تحتالشعاع ابتلا به سرطان قرار میدهد.
باز تأکید میگردد که استعمال دخانیات اعم از سیگار، پیپ و قلیان و سایر انواع دخانیات عامل اصلی افزایش ریسک ابتلا به این سرطان است.
دربارهی اثرات سیگار چه میدانید؟ |
رادون یک گاز رادیواکتیو بوده و در معادن اورانیوم وجود دارد. این گاز بو و مزه خاصی نداشته و قابل دیدن نیست. رادن عامل دوم ابتلا به این سرطان و عامل اصلی این سرطان در غیر سیگاریها در آمریکا است.
استنشاق فیبر آزبست میتواند عامل مهم ابتلا به این سرطان در کارکنان واحدهای کارگاهی که این ماده را تولید کرده یا مورد استفاده قرار میدهند باشد.
مقدار بالای آرسنیک در آب خوراکی خطر ابتلا به سرطان و به ویژه در افراد سیگاری را افزایش میدهد.
استنشاق مواد شیمیایی مثل مشتقات ذغال سنگ، کلرومتیل اتر، گاز خردل، بریلیوم، کادمیم، ترکیبات نیکل، سیلیکا، ترکیبات کرم، ونیلکلراید و دود گازوئیل میتواند عامل بروز سرطان ریه باشند.
ابتلای یکی از افراد نزدیک خانواده به این سرطان میتواند عامل ریسک را افزایش دهد.
استنشاق هوای آلوده به خصوص در خیابانهای پرترافیک شهری
هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری ۱۰۰٪ از این سرطان وجود ندارد. ولی راههایی وجود دارد که هرکس میتواند برای کاهش ریسک ابتلا به هر دو نوع انجام دهد. بهترین راه نکشیدن سیگار یا اجتناب از استنشاق غیرمستقیم آن است. در معرض گاز رادن، گازهای شیمیایی سرطانزا قرار نگیریم و رژیم غذایی سالم داشته باشیم.