ند
بیماری سینوزیت به التهاب در ناحیه سینوسهای پیرامون بینی اطلاق میشود. این سینوسها، حفرههایی هستند که مخاط مورد نیاز برای مرطوب ساختن مسیر بینی را تولید میکنند و باعث میشوند تا بینی عملکرد مناسب و مؤثری داشته باشد. بیماری سینوزیت میتواند به صورت حاد یا مزمن ظاهر شود. همچنین میتواند ناشی از عفونتهای ویروسی، باکتریایی، قارچی، آلرژی یا حتی یک واکنش خودایمنی بدن باشد.
گرچه سینوزیت میتواند دردناک و ناراحتکننده باشد اما اغلب بدون مصرف دارو نیز بهبود مییابد. اما چنانچه نشانههای این بیماری ظرف 7 تا 10 روز بهبود نیافتند یا همراه تب یا سردرد شدید باشد باید به پزشک مراجعه نمود.
نکات کلیدی که در مورد سینوزیت باید دانست عبارتند از:
محل قرار گرفتن حفرههای سینوسی اطراف بینی
در باره آلرژی چه میدانیم؟ |
سینوس به حفرههای خالی در بدن اطلاق میشود. انواع مختلفی از سینوس در بدن وجود دارد، ولی سینوزیت، سینوسهای پیرامون بینی را تحت تأثیر قرار میدهد. این حفرهها در پشت صورت قرار دارند که به حفره بینی راه دارند. آنها مادهای لزج به نام مخاط ترشح میکنند. این مخاط مسیر بینی را مرطوب نگه میدارد و به این ترتیب میتوانند ذرات غبار یا آلودگی میکروبی را به خود جذب کنند.
سینوزیت وقتی رخ میدهد که ترشح مخاط زیاد شده و سینوسها نیز ملتهب شوند. در نتیجه مجرای تخلیه تنگ یا مسدود شده و حجم مایع مخاطی در سینوسها افزایش یابد.
مراحل ایجاد سینوزیت
همانطور که در شکل بالا مشاهده میشود گرفتگی مجاری سینوسی باعث تجمع مخاط در سینوسها میشود. شکل سمت چپ سینوس سالم، شکل میانه انسداد مجرای تخلیه و شکل سمت راست تجمع مخاط را نشان میدهد.
نشانههای سینوزیت بسته به مدت زمان و شدت عفونت متغیر هستند. اگر بیمار 2 یا تعداد بیشتری از نشانههای زیر را به همراه ترشح غلیظ زرد یا سبز از بینی یا حلق دارد ممکن است دچار سینوزیت باشد. نشانهها عبارتند از:
درد در ناحیه سینوسها میتواند یکی از نشانههای سینوزیت باشد.
در موارد پیشرفتهتر ممکن است این نشانهها نیز وجود داشته باشند:
اگر این نشانهها برای 12 هفته یا بیشتر ادامه یابند به آن سینوزیت مزمن گفته میشود.
سینوزیت میتواند از عوامل مختلفی نشأت بگیرد. ولی نتیجه آن در هر صورت این است که مایع مخاطی در سینوسها حبس میشود. این محیط آماده رشد منشاء بیماری است که به ترتیب شیوع عبارتند از:
سینوزیت همواره با آبریزش بینی و افزایش ترشح مخاط همراه است. ولی انواع مختلفی دارد که به مدت درگیری با آن مرتبط است.
مدت زمان درمان و روش درمان به نوع سینوزیت بستگی دارد.
برای درمان سینوزیت حاد یا سینوزیت تحت حاد استفاده از محلول نمکی رقیق (ترجیحاً سرم نمکی) برای بهبود نشانههای سینوزیت استفاده کرد. در بیشتر اوقات سینوزیت حاد نیاز به درمان ندارد و بدون درمان بهبود مییابد ولی چنانچه موارد زیر مشاهده شد حتماً به پزشک مراجعه گردد.
اگر سینوزیت منشاء باکتریایی داشته باشد ممکن است پزشک مصرف آنتیبیوتیک را تجویز کند. اگر نشانهها حتی پس از دوره کامل درمان ادامه یافت بیمار باید به پزشک مراجعه کند.
بیشتر موارد ابتلا در سینوزیت مزمن معمولاً باکتریایی نیستند بنابراین مصرف آنتیبیوتیک نشانههای آن را برطرف نمیکند. برخی اسپریهای کورتیکواستروئید میتوانند موارد عودکننده را بهبود بخشند ولی مصرف آنها حتماً به تجویز پزشک و نظارت پزشکی نیازمند است.
برای درمان سینوزیت آلرژیک استفاده از برخی داروهای تزریقی اسپریهای استنشاقی و اجتناب از عوامل حساسیتزا (نظیر گرده گلها، مو و شوره پوست حیوانات به ویژه حیوانات خانگی، مایتها، کپکها یا قارچی میکروسکوپی) میتواند احتمال بازگشت سینوزیت مزمن آلرژیک را کمتر کند.
نمونهای از قارچ یا کپک میکروسکوپی در محیط اطراف ما که میتوانند منشاء بروز آلرژی باشند.
عمل جراحی
مواردی نظیر اصلاح انحراف تیغه بینی یا رفع پولیپ (زائده) بینی ممکن است نیازمند عمل جراحی باشد. در مورد درمان سینوزیتهای مقاوم به درمان ممکن است عمل جراحی توصیه شود. ممکن است این درمان توسط اندوسکوپی نیز انجام شود. بعد از عمل جراحی نیز ممکن است درمان جهت پیشگیری از بازگشت سینوزیت تجویز گردد.
وجود انحراف در تیغه بینی و پولیپ میتواند احتمال بروز سینوزیت را افزایش دهد
عمل جراحی میبایستی آخرین راه حل برای درمان سینوزیت در کودکان در نظر گرفته شود و سایر روشهای درمانی در اولویت هستند.
روشها و اقدامات زیر میتواند احتمال بروز سینوزیت را کاهش دهد.
اثرات دود سیگار بر دستگاه تنفس چیست؟ |
برخی از کارها را میتوان در خانه برای کاهش شدت یا بازگشت سینوزیت انجام دارد. این کارها میتواند درد را کاهش داده یا مسیر سینوسها را برای تخلیه مایع مخاطی باز نگه دارد.
شستن مسیر بینی با محلول آب نمک میتواند به بهبود نشانههای سینوزیت کمک کند.