اضطراب پاسخی طبیعی به ترس یا فشار عصبی است که هرکسی هرازگاهی آن را تجربه میکند. بااینحال، اختلال اضطرابی زمانی رخ میدهد که آن احساسات عصبی یا هراس برای مدت طولانیتری ادامه داشته باشد و در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند. اختلالات اضطرابی از شایعترین بیماریهای روانی است.
اختلالات خواب و اضطراب معمولاً بهطور همزمان رخ میدهند، تحقیقات نشان میدهد که اکثر افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی علائم بیخوابی نیز دارند. تصور میشود که رابطه آنها دوطرفه است - یعنی هرکدام میتوانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند. اضطراب میتواند منجر به افکار متقابل شود که شما را بیدار نگه میدارد و کمبود خواب بعدی میتواند علائم اضطراب را بدتر کند. خوشبختانه، تعدادی از گزینههای درمانی وجود دارد که میتواند علائم اضطراب و بیخوابی را کاهش دهد. در بسیاری از موارد، درمان اضطراب میتواند علائم بیخوابی را بهبود بخشد و بالعکس.
با اختلالات خواب و مشکلات سلامت روان بیشتر آشنا شویم. |
اضطراب احساس نگرانی، ناراحتی یا وحشت است. ممکن است بهطور طبیعی در مواقع استرس ظاهر شود، مانند مواقع ارائه کار، امتحان مدرسه، رویداد مهم زندگی یا اجراهای عمومی. در این موارد، اضطراب یک واکنش طبیعی و سالم به عوامل استرسزا است. درواقع، انسانها بهگونهای تکامل یافتهاند که در صورت تهدید، سطحی از اضطراب را تجربه میکنند.
اضطراب موقت حتی ممکن است با افزایش انرژی و تمرکز به شما کمک کند بهطور مؤثر با عوامل استرسزا مقابله کنید. بااینحال، اضطرابی که ادامه دارد و در زندگی شخصی و حرفهای شما اختلال ایجاد میکند، ممکن است نشانهای از یک اختلال اضطرابی باشد.
اختلالات اضطرابی میتواند علائمی ایجاد کند که بر ذهن و بدن و در برخی موارد بهطور قابلتوجهی بر کیفیت زندگی فرد تأثیر میگذارد. درحالیکه اضطراب میتواند خود را بهروشهای مختلف نشان دهد، علائم خاصی در همه انواع اختلالات اضطرابی شایعتر است.
انواع مختلفی از اختلالات اضطرابی وجود دارد و هرکدام ویژگیها و معیارهای تشخیصی خاص خود را دارند. اختلالات اضطرابی تقریباً 1 نفر از هر 5 بزرگسال در ایالاتمتحده را هرساله تحت تأثیر قرار میدهد، اگرچه برخی از اختلالات اضطرابی شایعتر از سایرین هستند.
سطوح بالای فشار عصبی میتواند الگوهای خواب سالم را با جلوگیری از به خواب رفتن و ادامه خواب فرد مختل کند. به نظر میرسد افراد مبتلا به اضطراب حتی نسبت به مشکلات خواب حساستر هستند. بهعبارتدیگر، خواب آنها بیشتر با استرس قطع میشود. یک مطالعه همچنین نشان میدهد که افرادی که اختلال خواب دارند، در معرض خطر ابتلا به اضطراب هستند که باعث ایجاد حلقهای از استرس مرتبط با خواب میشود.
رابطه علت و معلول بین اضطراب و خواب دوطرفه است. اضطراب میتواند منجر به نشخوار فکری و افکار مغشوش شود، بهخصوص قبل از خواب که کمتر حواس شما به مسئولیتهای روزانه پرت میشود. بهنوبه خود، اگر خوب نمیخوابید، ممکن است اختلال اضطرابی پیدا کنید که مستقیماً با کمبود خواب شما مرتبط است. در این نوع از اضطراب خواب فرد ممکن است به رختخواب برود و سعی کند که بخوابد اما در عمل دچار بیخوابی میشود و یک چرخه معیوب آغاز میشود.
خواب عنصری حیاتی برای سلامت و تندرستی کلی ما و زمانی است که مغز و بدن میتوانند خود را بازیابی کنند. کمبود خواب ممکن است علائم اضطراب را تشدید کند و مقابله و پردازش موقعیتهای استرسزا را دشوارتر کند.
هم اضطراب و هم بیخوابی را میتوان با درمان مناسب بهطور مؤثر مدیریت کرد. برای برخی افراد، درمان یک بیماری ممکن است باعث تسکین دیگری هم بشود.
ارتباطی بین اختلالات خواب و اضطراب وجود دارد، اگرچه محققان هنوز در تلاش برای درک بهتر ماهیت این رابطه هستند. فهمیدن این ارتباطات ممکن است به شما کمک کند تا درک کنید که چگونه چالشهای خواب بر اضطراب فرد تأثیر میگذارد.
دلایل خاص برای اختلالات اضطرابی نامشخص است و احتمالاً شامل ترکیب پیچیدهای از عوامل مرتبط با شیمی مغز، استرس، تأثیرات محیطی و ژنتیک است.
خوشبختانه، تکنیکهای زیادی برای کمک به کاهش اضطراب و بهبود خواب وجود دارد. انجمن روانشناسی آمریکا گزارش میدهد که اختلالات اضطرابی "بسیار قابلدرمان" هستند، بهطوریکه افراد اغلب اثرات این شرایط را پس از چندین ماه درمان کاهش میدهند یا از بین میبرند. هنگام مدیریت اختلالات خواب و اضطراب مزمن، بسیار مهم است که به یک پزشک با تجربه در این زمینه مراجعه کنید که بتواند دید کاملی از علائم شما داشته باشد تا یک تشخیص دقیق و خاص داشته باشد و برنامه درمانی جامعی برای شما ارائه دهد.
برخی از نکات زیر میتواند به شما در مدیریت مشکلات خواب و اضطراب کمک کند. برای مداخلات پزشکی و درمان، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید.
رفتاردرمانی شناختی (Cognitive Behavior Therapy) شامل ملاقات با یک متخصص سلامت روان است که شما را در شناخت و تغییر تفکر منفی بهمنظور تغییر رفتار راهنمایی میکند. این میتواند راه بسیار مؤثری برای آموزش مجدد مغز و رهایی از اضطراب باشد. برخی از روشهای رفتاردرمانی شناختی که بهطور خاص برای درمان افراد مبتلا به بیخوابی استفاده میشود، میتواند علائم بیخوابی را بهبود بخشد.
تکنیکهای تمدد اعصاب میتوانند هم اضطراب و هم خواب را بهبود بخشند. تکنیکهای مختلف - مانند تنفس عمیق، مراقبه ذهنی، یا تنش و سپس شل کردن گروههای مختلف عضلانی - را در زمانهای مختلف در طول روز امتحان کنید تا ببینید چه چیزی به شما کمک میکند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد تمرینات تنفسی میتوانند استرس را کاهش دهند و سطح کورتیزول و فشارخون را کاهش دهند. علاوه بر این، گنجاندن مدیتیشن در روتین قبل از خواب میتواند به آرامش مغز شما برای خواب کمک کند.
حتی ورزش در سطح متوسط نیز میتواند به علائم اضطراب کمک کند، همچنین نشان داده شده است که ورزش منظم علائم اضطراب را در طولانیمدت کاهش میدهد. نهتنها این، ورزش میتواند به خواب بهتر شما کمک کند. هر ورزشی از ایروبیک گرفته تا تمرینات قدرتی و یوگا میتواند کمککننده باشد. بااینحال، بهتر است از ورزش در 60 تا 90 دقیقه قبل از خواب خودداری کنید.
بهداشت خواب مجموعهای از عادات است که میتواند خواب شما را بهبود بخشد. بهعنوانمثال، تنظیم یک برنامه منظم قبل از خواب با مراسم منظم نظافت میتواند به شما کمک کند آرام شوید و برای خواب آماده شوید. ملاحظات دیگر شامل اجتناب از محرکهایی مانند کافئین و نیکوتین در اواخر روز است که میتواند بر خواب و احساس اضطراب تأثیر منفی بگذارد. ایجاد یک محیط آرامشبخش در اتاقخواب نیز میتواند استرس را کاهش دهد و کیفیت خواب را بهبود بخشد. نور کم را امتحان کنید یا از عطرهای خاصی مانند روغن اسطوخودوس استفاده کنید.
ممکن است پزشکتان پیشنهاد دهد که دارو بهترین راه برای درمان اضطراب شما است. برخی از داروهای ضدافسردگی میتوانند مشکلات خواب را بدتر کنند، درحالیکه برخی دیگر میتوانند خواب را بهبود بخشند. بسیار مهم است که هرگونه نگرانی در مورد خواب را با پزشک خود در میان بگذارید تا بتوانید دارویی را پیدا کنید که بهترین عملکرد را برای شما داشته باشد.
مشورت با یک متخصص پزشکی برای بهبود اضطراب و مشکلات مربوط به خواب میتواند مفید باشد، بهخصوص اگر علائم شما با زندگی روزمره شما مختل کند و تغییرات سبک زندگی نیز علائم شما را بهبود نداده باشد. متخصصان مختلفی وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند.
https://sleepdoctor.com/mental-health/anxiety-and-sleep/