خواب برای سلامتی و تندرستی ضروری است. با این حال، برخی از افراد پس از بیدار شدن از خواب، حتی پس از یک خواب کافی، همچنان احساس گیجی میکنند. این پدیده به عنوان اینرسی یا لَختی خواب شناخته میشود و به ویژه در افرادی که برنامه خواب متغیر دارند رایج است. اینرسی خواب میتواند بر عملکردهای شناختی ضروری مانند زمان واکنش و تصمیمگیری تأثیر منفی بگذارد.
در این مطلب علل، علائم، و معیارهای تشخیصی اینرسی خواب، و چگونگی کاهش اثرات منفی آن و داشتن خواب با کیفیت بررسی میشود.
خواب چیست و چرا اهمیت دارد؟ |
اینرسی خواب عبارت است از احساس گیجی، سرگردانی، خوابآلودگی و اختلال شناختی است که بلافاصله پس از بیدار شدن احساس میشود. اینرسی خواب معمولاً 15 تا 60 دقیقه طول میکشد اما ممکن است تا چند ساعت پس از بیدار شدن ادامه یابد. دلیل بیولوژیکی اینرسی خواب ناشناخته است. با این حال، محققان فرض میکنند که اینرسی خواب یک مکانیسم محافظتی است که به حفظ خواب در لحظات بیداری ناخواسته کمک میکند.
صرف نظر از مبنای بیولوژیکی آن، اینرسی خواب میتواند بر ایمنی و تندرستی افرادی که ساعات زیادی کار میکنند، تغییر مکرر ساعات کار دارند یا نوبتکاری میکنند، تأثیر بگذارد. متخصصان پزشکی که در شیفتهای چرخشی کار میکنند یا به طور منظم آماده خدمت (آنکال) هستند، کاهش قابل توجهی در هوشیاری و عملکرد شناختی دارند. حداقل 16 درصد از کارمندان ایالات متحده در نوبتکاری مشغول هستند. در نتیجه، این کارگران ممکن است کاهش زمان واکنش و کاهش هوشیاری شناختی را در محل کار تجربه کنند که احتمال آسیبهای ناشی از کار را افزایش میدهد.
علائم اینرسی خواب در هنگام بیدار شدن بیشتر قابل توجه است و به آرامی با گذشت زمان محو میشود. علائم اینرسی خواب میتواند پس از بیدار شدن از یک دوره خواب طولانی یا چرت زدن بیش از 30 دقیقه وجود داشته باشد. شایعترین علائم اینرسی خواب عبارتند از:
علت دقیق اینرسی خواب ناشناخته است، اما سه نظریه رایج در توضیح اینرسی خواب وجود دارد. برخی از تحقیقات نشان میدهد که اینرسی خواب ناشی از افزایش امواج دلتا در قسمت خلفی مغز است. امواج دلتا یا امواج آهسته معمولاً در مرحله خواب غیرِ سریع (NREM) دیده میشوند. امواج دلتا پس از دورههای کمخوابی یا محرومیت از خواب افزایش مییابد. اینرسی خواب ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که مغز هنوز امواج دلتا را جهت آماده شدن برای بیداری کاهش نداده باشد یا در طول خواب غیرِ سریع (NREM) ناگهان بیدار شود.
آدنوزین، یک ترکیب اسید نوکلئیک موجود در مغز، نقش اساسی در خواب و بیداری دارد. پس از بیدار شدن، سطح آدنوزین باید پایین باشد. تحقیقات نشان میدهد که اینرسی خواب میتواند ناشی از سطح بالای آدنوزین در هنگام بیدار شدن باشد.
جریان خون بدن به مغز از یک الگوی مربوط به چرخه خواب پیروی میکند که بسته به مرحله خواب افزایش یا کاهش مییابد. سندرم خستگی مزمن (Chronic Fatigue Syndrome: CFS) با کاهش جریان خون مغزی مرتبط است. علائم سندرم خستگی مزمن شبیه اینرسی خواب است و ممکن است کاهش جریان خون در مغز پس از بیدار شدن منجر به علائم اینرسی خواب شود. با این حال، برای نتیجهگیری دقیق باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
اگرچه علت دقیق اینرسی خواب ناشناخته است، اما راههایی وجود دارد که میتوانید سبک زندگی خود را برای تسهیل خواب بهتر و بهبود بیداری تنظیم کنید.
درگیر شدن در یک روال بهداشت خواب خوب میتواند به شما کمک کند خواب بهتری داشته باشید و ممکن است از اینرسی خواب جلوگیری کند.
راهکارهای بیشتری در مورد بهبود کیفیت خواب بیاموزیم |
https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/sleep-inertia