مایت، واکنش آلرژیک و آسم

آسم حاد، علل، تشخیص و درمان
اکتبر 2, 2021
سرطان ریه
باورهای اشتباه در مورد سرطان ریه
نوامبر 15, 2021

مقدمه

مایت‌ها (mite) یا هیره‌ها (هیره واژه‌ای فارسی است.) موجوداتی میکروسکوپی از شاخه بندپایان و ردهٔ عنکبوتیان هستند. هیره‌ها به همراه کنه‌ها به زیرردهٔ کنه‌ها تعلق دارند. مایت‌ها از پرگونه‌ترین و موفق‌ترین بی‌مهرگان کره زمین هستند. مایت‌ها آفات میکروسکوپی و بندپایانی هستند که از رایج‌ترین محرک‌های -یا آلرژن‌ها- موجود در محل زندگی ما هستند و می‌توانند واکنش‌های آلرژیک و آسم را در بسیاری از افراد ایجاد کنند. تشخیص مایت‌ها به دلیل اندازه کوچک آنها دشوار است. این بندپایان میکروسکوپی تنها 1/4 تا 1/3 میلیمتر طول دارند. شما فقط می‌توانید آنها را زیر یک میکروسکوپ مشاهده کنید، و حتی در آن صورت، آنها فقط شبیه موجودات کوچک شبیه عنکبوت سفید هستند. صدها هزار مایت می‌توانند در تختخواب، تشک، مبلمان روکش‌دار، فرش یا پرده‌ی خانه شما زندگی کنند.

 

شپشک‌های گرد و غبار یا mites

مایت‌ها فقط زیر میکروسکوپ قابل مشاهده هستند

 

مایت‌ها نر به ندرت می‌توانند بیش از یک ماه زندگی کنند، در حالی که مایت‌های ماده می‌توانند تا 90 روز زندگی کنند. دلیل اینکه مایت‌ها در خانه‌های مردم بسیار شایع هستند این است که از سلول‌های مرده پوست انسان موجود در محیط تغذیه می‌کنند. به طور متوسط​​، یک نفر ممکن است 1.5 گرم سلول‌های مرده پوست را دفع کند، که می‌تواند تا یک میلیون مایت‌ها را در یک زمان تغذیه کند.

مایت‌ها خانه‌های خود را در مکان‌هایی که احتمال تجمع سلول‌های مرده پوست وجود دارد مانند ملافه، مبلمان و فرش، ایجاد می‌کنند. فرش‌ها و حیوانات شکم نیز خانه‌های خوبی برای مایت‌ها هستند. مایت‌ها انگل نیستند. آنها بدن ما را گاز نمی‌گیرند، نیش نمی‌زنند یا وارد بدن نمی‌شوند. آلرژن مضری که آنها ایجاد می‌کنند از مدفوع و قطعات بدن آنها ناشی می‌شود. مایت‌ها تقریباً همه جا هستند.

در حالی که می‌توانید مایت‌ها را در سراسر جهان پیدا کنید، این موجودات تمایل به آب و هوای گرم و مرطوب دارند. از آنجا که آنها می‌توانند خود را در الیاف پارچه فرو کنند، می‌توانند هنگام حرکت یا تعطیلات یا سفر کاری نیز با شما سفر کنند.

مایت‌ها خود حساسیت‌زا هستند، به این معنی که می‌توانند حساسیت ایجاد کنند. آنها همچنین پوست و مواد مدفوع را پشت سر می‌گذارند که ممکن است باعث ایجاد حساسیت شود.

 

با آسم بیشتر آشنا شویم!

 

تفاوت بین مایت‌ها و ساس چیست؟

ساس‌ها بزرگتر از مایت‌ها هستند و با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند. گاهی اوقات آنها با مایت‌ها اشتباه گرفته می‌شوند زیرا در ملافه، فرش و پرده زندگی می‌کنند و مانند مایت‌ها، آنها همچنین می‌توانند واکنش‌های آلرژیک ایجاد کنند. تفاوت اصلی این است که ساس‌ها به معنای واقعی کلمه انسان‌ها را گاز می‌گیرند و از خون آنها تغذیه می‌کنند. مایت‌ها می‌توانند پوست شما را تحریک کنند، اما شما را گاز نمی‌گیرند.

 

مایت‌ها چگونه بر سلامت تأثیر می‌گذارند؟

مایت‌ها یکی از محرک‌های اصلی برای افراد مبتلا به آلرژی و آسم هستند. واکنش‌های آلرژیک به مایت‌ها شایع هستند و معمولاً در اثر استنشاق پوست مایت‌ها و مواد مدفوع ایجاد می‌شوند. در حالی که ممکن است حشرات دیگری که با آنها برخورد می‌کنید گاز بگیرند، اما مایت‌ها در واقع پوست شما را گاز نمی‌گیرند. با این حال، واکنش آلرژیک به این موجودات مزاحم ممکن است باعث بثورات پوستی شود که اغلب قرمز و خارش‌دار هستند.

قرار گرفتن مداوم در معرض مایت‌ها در خانه می‌تواند به طور چشمگیری بر سلامت افراد مبتلا به آسم هستند و کسانی که به آن حساسیت دارند، تأثیر بگذارد. بسته به شدت حساسیت به مایت، این بیماری ممکن است باعث آسم نیز شود. این مواد حساسیت‌زا باعث ایجاد واکنش سیستم ایمنی می‌شوند که به آن رینیت آلرژیک می‌گویند. حساسیت به مایت‌ها می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. مورد خفیف ممکن است گاهی باعث آبریزش بینی، آبریزش چشم و عطسه شود. در موارد شدید، این بیماری مداوم یا مزمن است و منجر به عطسه مداوم، سرفه، احتقان، احساس فشار بر صورت یا حمله شدید آسمی می‌شود. افراد مبتلا به آسم که به مایت‌ها حساس هستند با افزایش خطر حملات آسمی مواجه هستند.

اگر به مایت‌ها حساسیت دارید، ممکن است علائم را در طول سال تجربه کنید. همچنین ممکن است متوجه شوید که علائم شما در ماه‌های گرم و مرطوب تابستان به اوج خود می‌رسد. علائم رایج حساسیت به مایت‌ها عبارتند از:

  • عطسه کردن
  • سرفه کردن
  • آبریزش پشت بینی
  • آبریزش یا گرفتگی بینی
  • خارش و آبریزی چشم
  • قرمزی و خارش پوست
  • خارش گلو
  • خس‌خس سینه

علائم شما ممکن است در شب هنگام دراز کشیدن بدتر شوند. هرچه بیشتر در خانه بمانید، بیشتر مستعد عوارض مایت خواهید بود.

 

مایت‌ها از کجا می‌آیند؟

مایت‌ها به طور طبیعی در اطراف ما زندگی می‌کنند و تقریباً در همه خانه‌ها ظاهر می‌شوند. رطوبت مهمترین عامل در تعیین میزان غلظت مایت‌ها در خانه است. مایت‌ها مانند ما آب نمی‌نوشند. آنها رطوبت هوا را جذب می‌کنند. در مناطق با رطوبت کم، مانند بیابان‌ها، مایت‌ها نمی‌توانند زنده بمانند.

 

شپشک گرد و غبار

یک نمونه از یک مایت

 

چه کسی باید نگران مایت‌ها باشد؟

افراد مبتلا به آلرژی به مایت‌ها یا مبتلا به آسم ناشی از حساسیت به مایت باید تا حد ممکن جمعیت آنها را در خانه خود کاهش دهند. خانه‌های قدیمی، خانه‌هایی که در مناطق دارای آب و هوای مرطوب واقع شده‌اند، اماکن مسکونی کم درآمد و خانه‌هایی که بوی کپک یا کپک در آنها وجود دارد، دارای غلظت بالایی از مایت‌ها هستند.

مواد حساسیت‌زا گرد و غبار، بر خلاف آلرژن‌های حیوان خانگی، معمولاً در هوا باقی نمی‌مانند. آنها به ذرات بسیار سنگین چسبیده‌اند که نمی‌توانند به مدت طولانی در هوا بمانند. مواد حساسیت‌زا گرد و غبار در عرض چند دقیقه در گرد و غبار یا پارچه‌هایی مانند بالش، ملافه یا مبلمان روکش دار قرار می‌گیرند که به عنوان لانه عمل می‌کنند. بیشتر قرار گرفتن در معرض مواد حساسیت‌زا گرد و غبار هنگام خواب و هنگامی که گرد و غبار هنگام خوابیدن یا سایر حرکات مختل می‌شود رخ می‌دهد.

 

چگونه حساسیت به مایت‌ها را درمان می‌کنند؟

بهترین راه درمان آلرژی، خلاص شدن از شر عامل اصلی است. بسته به شدت علائم، ممکن است نیاز به تسکین فوری داشته باشید. در مورد گزینه‌های درمانی زیر برای حساسیت به مایت‌ها با پزشک خود مشورت کنید:

  • آنتی‌هیستامین‌های بدون نسخه (OTC). اینها با مسدود کردن هیستامین، که هنگام برخورد سیستم ایمنی بدن شما با یک ماده حساسیت‌زا آزاد می‌شود، عمل می‌کنند. 
  • ضد احتقان‌ها. اگر آلرژی شما به طور مداوم باعث گرفتگی بینی، آبریزش بینی و سردردهای سینوسی می‌شود، ممکن است از داروهای ضد احتقان OTC یا تجویز برای درمان استفاده گردد.
  • تجویز داروهای حساسیت. امکانات شامل آنتاگونیست‌های گیرنده‌های لوکوترین خوراکی و کورتیکواستروئیدهای بینی است.
  • تزریق مواد حساسیت‌زا. این روش با تزریق مقادیر کمی از یک آلرژن خاص به سیستم شما عمل می‌کند، بنابراین با گذشت زمان ایمنی را تقویت می‌کنید. تزریقات آلرژیک بصورت هفتگی در طول چند ماه یا حتی سال انجام می‌شود و برای حساسیت‌های شدیدی که با داروها تسکین نمی‌یابد بهترین است. قبل از تزریق واکسن آلرژی، باید آزمایش آلرژی را انجام دهید.

 

  آلرژی و نشانه‌های آن چه هستند؟

 

چگونه می‌توان مایت‌ها را از بین برد؟

به سختی می‌توان مایت‌ها را از بین برد، اما حذف آنها تا حد ممکن از خانه می‌تواند از واکنش‌های آلرژیک جلوگیری کند. می‌توانید برای کاهش یا از بین بردن مایت‌ها در خانه اقدام کنید.

  • کاهش رطوبت. برای به حداقل رساندن رشد مایت‌ها، رطوبت خانه خود را زیر 50 درصد نگه دارید. در مناطق مرطوب، استفاده از دستگاه تهویه مطبوع و رطوبت‌گیر می‌تواند کمک‌کننده باشد. در روزهای خشک، پنجره‌های خود را به مدت یک ساعت در روز باز کنید تا رطوبت خانه از بین برود.
  • مکان‌های رشد مایت‌ها را کاهش دهید. مقداری از مبلمان را بردارید یا از مبلمان با سطوح صاف استفاده کنید، نوع پرده‌ها را عوض کنید و تشک‌ها و بالش‌ها را برای کاهش مایت‌ها بپوشانید. ملافه‌ها را هفته‌ای یکبار در آب گرم بشویید.
  • فرش‌ها را تعویض کنید. فرش باید از خانه خارج شود، به خصوص اگر ساکنان خانه به مایت‌ها حساسیت دارند. اگر باید فرش را نگه دارید، از جاروبرقی با فیلتر با کارایی بالا یا جاروبرقی مرکزی استفاده کنید. 
  • مرتباً گردگیری کنید. افزودن گردگیری به روال عادی نظافت خود می‌تواند میزان مایت‌ها را کاهش داده و کیفیت کلی هوای داخلی خانه را بهبود بخشد. هنگام گردگیری، از دستمال مرطوب، پارچه مرطوب یا غبارگیر استفاده کنید که بتواند گرد و غبار را به دام بیندازد و از بین ببرد. 

بهترین راه برای از بین بردن مایت‌ها، هدف قرار دادن مناطقی است که تمایل به زندگی و رشد دارند. این شامل:

  • ملافه
  • بالش
  • فرش
  • فرش
  • ملافه و مبلمان حیوان خانگی
  • مبلمان
  • پرده و پرده
  • اسباب بازی‌های پارچه‌ای و پشمی

جاروبرقی مکرر، پاک کردن مرطوب، گردگیری و شستشو همه می‌تواند مایت‌ها را درمان کند. شما نیازی به محصولات تخصصی ندارید. فقط باید ملافه‌ها را با آب داغ بشویید و از پارچه‌های مرطوب استفاده کنید که هنگام تمیز کردن، گرد و غبار را به درستی پاک کنند.

 

چگونه می‌توانید از بازگشت مایت‌ها جلوگیری کنید؟

پیشگیری کلید اصلی برای جلوگیری از آلرژی، از جمله مایت‌ها است. ممکن است جلوگیری از آنها کاملاً چالش برانگیز باشد، اما می‌توانید اقدامات زیر را برای کنترل جمعیت مایت‌ها در خانه خود انجام دهید:

  • تا حد امکان از استفاده از فرش در منزل خود خودداری کنید.
  • تا جایی که می‌توانید تمام فرش‌ها و کفپوش‌ها را با جارو برقی تمیز کنید.
  • مرتباً گردگیری کنید، به پرده‌ها، شکاف مبلمان و دیگر مناطق کوچک که ممکن است مایت‌ها در آن جمع شوند توجه بیشتری داشته باشید.
  • رطوبت خانه را زیر 50 درصد نگه دارید تا از شرایط رشد مایت‌ها جلوگیری شود.
  • در همه واحدهای تهویه مطبوع و جاروبرقی از فیلترهای مخصوص استفاده کنید تا مطمئن شوید مایت‌ها و مواد مدفوع آنها به طور کامل جذب شده‌اند.
  • همه ملافه‌ها را هفتگی با آب گرم بشویید.
  • برای جلوگیری از ورود مایت‌ها به ملافه خود، از تشک و روکش بالش استفاده کنید.

توجه به این نکته ضروری است که سموم حشرات، شپشک‌های گرد و غبار را از بین نمی‌برند.

 

خلاصه

اگرچه مایت‌ها انسان را گاز نمی‌گیرند، اما وجود گسترده آنها در خانه می‌تواند منجر به علائم آلرژی ناراحت‌کننده از جمله بثورات پوستی شود. مایت‌ها در بیشتر خانه‌ها شایع هستند، بنابراین نظافت منظم و سایر اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از تعداد زیاد آنها و در عین حال کاهش آلرژی شما کلیدی است. اگر علیرغم پیشگیری از مایت همچنان آلرژی دارید، برای کمک به متخصص آلرژی مراجعه کنید.

منبع

https://www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/dust-mites

https://www.healthline.com/health/dust-mites-bites

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره