خروپف (خرخر)، علل، تشخیص و درمان

خروپف
وقفه تنفسی انسدادی (آپنه) در خواب
دسامبر 14, 2019
تأثیر آلودگی ناشی از ذرات معلق در هوا بر سیستم تنفسی
ژانویه 16, 2020

خروپف (خرخر)، علل، تشخیص و درمان

خروپف یا خرخر معمولاً هنگامی شنیده می‌شود كه بافت نرم حلق به هنگام تنفس حین خواب، دچار ارتعاش گردد. هنگامی كه انسان می‌خـوابد عضلات بدن شل می‌شوند و با شل شدن عضلات باز نگهدارنده حلق، راه هوایی در این ناحیه تنگ شده، عبور هوا به سختی و همراه با صدای خروپف صورت می‌گیرد. معمولاً در چنین افرادی انسداد نسبی راه هوایی ثانویه به چاقی، آسیب یا ساختار نامناسب حلق وجود دارد. 

نشان دادن باز بودن راه هوایی فوقانی

تنفس طبیعی در هنگام خواب

انسداد محدود راه تنفسی فوقانی که منجر به خروپف می‌گردد

در زمان کوتاهی پس از بیدار شدن آن عضلات به حالت طبیعی برگشته و خروپف قطع می‌شود، لذا فرد بیدار خروپف نمی‌کند و چون فقط در خواب خروپف رخ می‌دهد خود فرد از خروپف  اطلاعی ندارد و فقط اطرافیان متوجه خروپف وی می‌شوند. خروپف در حالت خوابیده به پشت به مراتب شدیدتر از خوابیدن به پهلوها رخ می‌دهد.

حدود 40% مردان بالغ و در حدود 24% زنان بالغ خروپف می‌کنند. این علامت در افراد چاق به مراتب بیشتر از افراد لاغر است. خروپف نه تنها باعث مزاحمت برای فرد دیگری كه در همان اتاق خوابیده می‌شود بلكه ناآگاهانه سبب بیدار شدن مكرر خود فرد نیز می‌گردد كه ممكن است به صدها بار در طـول یك شب هم برسد و نتیجه آن نیز خواب آلـودگی روزانه و اشكـال در تمركز فكر است.

خروپف در افراد ذیل شیوع بیشتری دارد:

-مردان بالای 40 سال

-زنان بالای 50 سال 

-افراد چاق

-کسانی که گردن کوتاه دارند

- مردانی که دور گردن ببش از 43 سانتیمتر دارند

-زنانی که دور گردن بیش از 40 سانتیمتر دارند

-کسانی که داروهای خواب‌آور و الکل مصرف می‌کنند

در افراد فوق‌الذکر خطر قطع تنفس حین خواب نیز افزایش می‌یابد (سندرم وقفه‌ی تنفسی حین خواب یا آپنه انسدادی در خواب).

انسداد کامل راه هوایی که منجر به وقفه تنفسی می گردد

 

زمانی كه خروپف با آپنه خـواب (توقف تنفس حین خواب) توأم باشد، خطر آن جـدی تر از زمـانی است كه به تنهایی وجـود داشته باشد. اگر شما عـلاوه بر خروپف از خستگی روزانـه، خواب آلودگی روزانه، فشار خـون بالا، بیماری قلبی- عروقی رنج می‌برید، حتماً بایـد در تحت بررسی و تست خواب قرار گیرید و در صورت وجـود آپنه خـواب تحـت درمان مـناسب قرار گیرید، زیرا عدم تشخیص و درمان به موقـع و منـاسـب این بیماری می‌تواند سلامت و حتی زندگی شما را به مخـاطره اندازد.

اگر کسی همراه خروپف علائم زیر را داشته باشد، خطر ابتلا به بیماری خطرناک قطع تنفسی در خواب در وی بسیار بالاست که از علائم آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. فشار خون بالا
  2. احساس خواب‌آلودگی طی روز
  3. مشاهده قطع تنفس در طی خواب
  4. سردرد صبحگاهی
  5. به سختی تمرکز کردن
  6. تغییر خلق، تحریک‌پذیری یا افسردگی
  7. نیاز مکرر به تخلیه ادرار در طول شب
چگونه بفهمیم که آیا آپنه خواب داریم یا نه؟

خروپف درمان دارد اما نوع درمان آن با توجه به دیگر علائم همراه آن متفاوت خواهد بود. برای تشخیص بیماری و تصمیم‌گیری برای درمان مناسب حتما باید تست پلی‌سومنوگرافی یا تست خواب در منزل برای فرد انجام شود و بر اساس نتایج آن اقدام درمانی مناسب انتخاب شود. در افراد چاق کاهش وزن می‌تواند باعث بهبود و یا کاهش شدت خروپف شود. کسانی که در حالت خوابیده به پشت (طاق باز) خروپف می‌کنند خوابیدن به پهلوها توصیه می‌شود و می‌تواند مشکل را بهبود بخشد.

خوشبختانه امروزه برای درمان خروپف روش‌های جراحی و غیرجراحی متعددی وجـود دارد كه با توجـه به صـلاحدید پزشكتان می‌توان از این روش‌های درمانی بـهره برد. اما عمل جراحی تنها زمانی برای درمان خروپف توصیه می‌شود که بیماری‌های همراه به ویژه ابتلا به وقفه تنفسی حین خواب نیز با تست خواب بررسی شده و انجام جراحی توسط تیمی از پزشکان متخصص توصیه شده باشد. 

منبع:

برگرفته از سایت انجمن خواب ایران با انجام اصلاحات لازم

2 Comments

    • دکتر فردموسوی گفت:

      با سلام
      ضمن آرزوی سلامتی و موفقیت برای شما
      لطفا مطالبی که از سایت اینجانب عینا کپی شده است را از سایت خود حذف نمایید. مطمئن هستم که این کار بدون اطلاع جنابعالی صورت گرفته است.
      با تشکر
      دکتر فردموسوی
      فوق تخصص ریه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره