ممکن است فکر کنید ماجرای "زیبای خفته" یک افسانه است، اما یک نگاه به حلقههای سیاه زیر چشمان خود پس از یک خواب بد شبانه کافی است تا به شما بگوید نحوه خوابیدن ما میتواند تأثیر واقعی بر ظاهر ما داشته باشد.
این یک واقعیت علمی است که یک خواب شبانه کامل با کیفیت خوب، ظاهر ما را بهبود میبخشد. در طول شب، بدن وظایف مهم ترمیم و بازسازی را انجام میدهد. مرحله خواب عمیق زمانی است که اکثر فرایندهای جوانسازی در آنها انجام میشود، بنابراین وقتی تمام یا بخشی از این مرحله را از دست میدهید، عواقب منفی رخ میدهد. همچنین، اختلال خواب باعث واکنش استرس در بدن میشود و باعث ترشح هورمونهایی میشود که هر دو با فرآیندهای ترمیم آسیب تداخل میکنند و باعث التهاب میشوند، که میتواند بر تجزیه پروتئینهایی که پوست را درخشان و صاف نگه میدارند، تأثیر بگذارد.
خواب نامناسب همچنین باعث میشود که خون به طور غیرمؤثر در بدن جریان یابد. این عمل به این معنی است که خون حاوی اکسیژن کمتری است- این همان چیزی است که وقتی خیلی زود از خواب بیدار میشوید، پوست شما را به حالت خمیری، خاکستری و کدر درمیآورد. جریان ضعیف خون همچنین میتواند باعث تجمع خون در ناحیه زیر چشم شود و از آنجایی که پوست در اینجا بسیار نازک است، خون به صورت حلقههای تیره و پفکردگی ظاهر میشود. خواب کافی و منظم قویترین سلاح در مبارزه طولانیمدت با پیری زودرس پوست است، اما برای کاهش پفکردگی و کیسههای زیر چشم در کوتاهمدت، سعی کنید به پشت بخوابید و سر خود را روی یک بالش اضافی بالا ببرید – این به نیروی جاذبه اجازه میدهد تا خون به جای گیر کردن در اطراف حدقههای چشم، از آن نواحی تخلیه شود.
مطالعات نشان میدهد که هر چه خواب بهتری داشته باشید، سیستم خود ترمیم بدن شما اثربخشی بیشتری دارد، به خصوص که بیشتر این فرآیند خود ترمیمی بدن در مرحله خواب عمیق انجام میشود.
در طول خواب عمیق، هیپوتالاموس هورمون رشد ترشح میکند که باعث افزایش تولید کلاژن میشود. کلاژن پوست را صاف نگه میدارد و از ایجاد چین و چروک جلوگیری میکند. تأخیر در به خواب رفتن تولید هورمون رشد را کاهش میدهد.
سطح ملاتونین بین ساعت 2 تا 4 صبح افزایش مییابد و علاوه بر اینکه شما را در خواب نگه میدارد، به عنوان یک آنتیاکسیدان برای محافظت از پوست در برابر رادیکالهای آزاد – اتمهای ناپایداری که میتوانند به سلولهای پوست بچسبند و باعث التهاب و آسیب شوند عمل میکند.
بعد از یک خواب کامل شبانه، هورمونهای استرس در پایینترین حد خود هستند و به ملاتونین ضدالتهابی و هورمون رشد اجازه میدهند سلولهای پوست را بازسازی، ترمیم و سمزدایی کنند.
خواب بسیار کم، زمان صرف شده در خواب عمیق را کاهش میدهد و بر تولید هورمون رشد تأثیر میگذارد. همچنین باعث افزایش هورمون استرس آدرنالین و کورتیزول میشود که هر دو در ترمیم سلولی اختلال ایجاد میکنند.
در باره اختلال خواب و اختلال هورمونی بدن بیشتر بدانیم. |
ژنها نقش کلیدی در ظاهر پوست دارند. افرادی که پوست ذاتاً نازکتر یا رنگ روشنتری دارند، وقتی خون زیر چشمهایشان جمع میشود، دایرههای تیره قابل مشاهدهتری خواهند داشت. مهم نیست که چقدر سخت از پوست خود مراقبت میکنیم، روند پیری اجتنابناپذیر و طبیعی است - تولید کلاژن پرکننده پوست با افزایش سن کند میشود و خارجیترین لایه پوست نازکتر میگردد.
Darwall Smith, Heather; The Science of Sleep, 2021, Penguin Random House