بیماری مزمن انسدادی ریه، یک بیماری ریوی پیشرونده است که به مرور زمان تنفس کامل را مشکلتر میکند و حتی میتواند باعث مرگ بیمار بشود. بر اساس ارزیابیهای این سازمان جهانی بهداشت (WHO)، مهمترین علت این بیماری، مصرف سیگار است. بسیاری از افراد سیگاری مبتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن پنهان هستند.
دربارهی اثرات سیگار و ضررهایش برای ریه چه میدانید؟ |
C : مخفف کلمه Chronic است که ماهیت پیشرونده بیماری در طول زمان را نشان میدهد. COPD یک بیماری مزمن است که با گذشت زمان بدتر میشود.
O : مخفف Obstructive است که معنای آن این است که ریهها ملتهب شده و مجاری هوا تنگ و در نتیجه تنفس کامل دشوارتر میگردد. کیسههای هوایی (آلوئولها) که در آنها اکسیژن جذب جریان خون میشود و کربندیاکسید از بدن خارج میگردد نیز صدمه میبینند.
P : این حرف مخفف کلمه Pulmonary با ریشه لاتین است که به معنای”وابسته به ریهها“ میباشد. لذا نشاندهنده قسمتی از دستگاه تنفسی است که درگیر بیماری میشود.
D : مخفف Disease به معنای بیماری است.
دربارهی دستگاه تنفس چه میدانید؟ |
بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) یک بیماری التهابی مزمن ریوی است که باعث انسداد جریان هوا در ریهها میشود. علائم شامل دشواری تنفس، سرفه، تولید مخاط (خلط) و خسخس سینه است. معمولاً در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گازهای تحریککننده یا ذرات معلق، اغلب ناشی از دود سیگار، ایجاد میشود. افراد مبتلا به COPD در معرض افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی، سرطان ریه و انواع دیگری از مشکلات هستند.
آمفیزم و برونشیت مزمن دو بیماری شایع مزمن انسدادی ریوی هستند. این دو حالت معمولاً با هم اتفاق میافتند و شدت آن میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد.
برونشیت مزمن التهاب پوشش داخلی لولههای برونش است که هوا را به کیسههای هوایی (آلوئولها) در ریهها میرساند. مشخصه آن سرفه روزانه و تولید مخاط (خلط) است.
آمفیزم وضعیتی است که در آن کیسههای هوایی (آلوئولها) که در انتهای کوچکترین راههای هوا (برونشیولها) ریهها قرار دارند در اثر قرار گرفتن در معرض دود سیگار و سایر گازهای تحریککننده و ذرات معلق در هوا از بین میروند.
اگرچه COPD یک بیماری پیشرونده است که با گذشت زمان بدتر میشود، اما قابل مدیریت است. با مدیریت مناسب، اکثر افراد مبتلا به COPD میتوانند به کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی خود و همچنین کاهش خطر سایر مشکلات دست بیابند.
علائم COPD اغلب تا زمانی که آسیب قابل توجهی به ریه وارد نشده است ظاهر نمیشوند و معمولاً با گذشت زمان بدتر میشوند، به خصوص اگر قرار گرفتن در معرض دود سیگار ادامه یابد.
علائم و نشانههای COPD ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تنگی نفس به خصوص در حین فعالیت های بدنی
خسخس سینه
تنگی قفسه سینه
سرفه مزمن که ممکن است مخاط (خلط) ایجاد کند که ممکن است شفاف، سفید، زرد یا سبز باشد
عفونتهای تنفسی مکرر
خستگی و کمبود انرژی
کاهش ناخواسته وزن (در مراحل بالاتر)
تورم در مچ پا، پا یا ساق پا
افراد مبتلا به COPD همچنین احتمالاً دورههایی به نام تشدید بیماری را تجربه میکنند که در طی آن علائم آنها بدتر از تغییرات معمول روزانه میشود و حداقل برای چندین روز ادامه مییابد.
اگر علائم شما با درمان بهبود نیافت یا بدتر شد، یا اگر متوجه علائم عفونت مانند تب یا تغییر خلط شدید، با پزشک خود مشورت کنید. اگر نمیتوانید نفس خود را حبس کنید، اگر لبها یا بستر ناخنهایتان (سیانوز) آبی شد یا ضربان قلب سریع داشتید، یا اگر احساس گنگی و مشکل در تمرکز دارید، فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
علت اصلی COPD در کشورهای توسعه یافته استعمال دخانیات است. در کشورهای در حال توسعه، COPD اغلب در افرادی رخ میدهد که در معرض دود ناشی از سوخت مورد استفاده برای پخت و پز و گرمایش در خانههایی با تهویه ضعیف قرار دارند.
اگرچه بسیاری از سیگاریها با سابقه طولانی سیگار کشیدن ممکن است دچار کاهش عملکرد ریه شوند فقط برخی از سیگاریهای مزمن به COPD آشکار بالینی مبتلا میشوند. برخی از سیگاریها به بیماریهای ریوی کمتر رایجی مبتلا میشوند و ممکن است تا زمانی که ارزیابی دقیقتری انجام نشود، به عنوان بیمار مبتلا به COPD تشخیص داده شوند.
هوا از طریق نای به دو لوله بزرگ (نایژه) منشعب شده و به ریههای شما منتقل میشود. در داخل ریههای شما، این لولهها بارها و بارها- مانند شاخههای یک درخت- به لولههای کوچکتر (برونکیولها) تقسیم میشوند که به خوشههایی از کیسههای هوایی (آلوئول) ختم میشوند.
کیسههای هوا دارای دیوارههای بسیار نازک پر از رگهای خونی ریز (مویرگها) هستند. اکسیژن موجود در هوایی که استنشاق میکنید وارد این رگهای خونی شده و وارد جریان خون شما میشود. در همان زمان، دیاکسیدکربن - گازی که محصول زائد متابولیسم است- بازدم میشود.
عملکرد ریههای شما به خاصیت ارتجاعی طبیعی لولههای برونش و کیسههای هوا بستگی دارد تبادل هوا با بیرون صورت گیرد. COPD باعث از دست دادن خاصیت ارتجاعی و انبساط بیش از حد آنها میشود، که باعث میشود هنگام بازدم مقداری هوا در ریهها محبوس شود.
علل انسداد راه هوایی عبارتند از:
در اکثریت قریب به اتفاق افراد مبتلا به COPD، آسیب ریوی که منجر به COPD میشود، ناشی از کشیدن طولانی مدت سیگار است. اما احتمالاً عوامل دیگری نیز در ایجاد COPD نقش دارند، مانند زمینه مساعد ژنتیکی به این بیماری، زیرا همه افراد سیگاری به COPD مبتلا نمیشوند.
سایر محرکها میتوانند باعث COPD شوند، از جمله دود سیگار، قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران، دود پیپ، آلودگی هوا و قرار گرفتن در معرض گرد و غبار، دود یا بخار در محل کار.
در حدود 1 درصد از افراد مبتلا به COPD، دارای یک اختلال ژنتیکی هستند که باعث کاهش سطح پروتئینی به نام آلفا-1-آنتیتریپسین (AAt) میشود. AAt در کبد ساخته شده و در جریان خون ترشح میشود تا از ریهها محافظت کند. کمبود آلفا-1-آنتیتریپسین میتواند باعث بیماری کبد، بیماری ریوی یا هر دو شود.
برای بزرگسالان مبتلا به COPD مرتبط با کمبود AAt، گزینههای درمانی شامل مواردی است که برای افراد مبتلا به انواع شایع COPD استفاده میشود. علاوه بر این، برخی از افراد را میتوان با جایگزینی پروتئین AAt از دست رفته درمان کرد، که ممکن است از آسیب بیشتر به ریهها جلوگیری کند.
عوامل خطر COPD عبارتند از:
برخورداری از محیط کاری سالم و ایمن حق قانونی شماست. |
قرار گرفتن در معرض دود ناشی از سوختن سوخت. در کشورهای در حال توسعه، افرادی که در معرض دود ناشی از سوخت مورد استفاده برای پختوپز و گرمایش در خانههایی با تهویه ضعیف قرار دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به COPD هستند.
COPD میتواند عوارض زیادی ایجاد کند، از جمله:
برخلاف برخی از بیماریها، COPD به طور معمول یک علت روشن و یک مسیر روشن برای پیشگیری دارد و راههایی برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری وجود دارد. اکثر موارد به طور مستقیم با سیگار کشیدن مرتبط است و بهترین راه برای جلوگیری از COPD این است که هرگز سیگار نکشید - یا همین الان سیگار را ترک کنید.
اگر مدتی طولانی است که سیگار میکشید، به خصوص اگر قبلاً چندین بار سعی کرده باشید سیگار را ترک کنید - این جملات ساده ممکن است چندان هم ساده به نظر نرسند، اما به تلاش برای ترک سیگار ادامه دهید. یافتن یک برنامه ترک دخانیات که میتواند به شما برای ترک سیگار کمک کند بسیار مهم است. این بهترین شانس شما برای کاهش آسیب به ریههای شما است.
قرار گرفتن در معرض دود و گرد و غبار شیمیایی یکی دیگر از عوامل خطر COPD است. اگر با این نوع محرکهای ریه سر و کار دارید، با کارفرما در مورد بهترین راههای محافظت از خود، مانند استفاده از تجهیزات حفاظتی تنفسی صحبت کنید.
در اینجا چند مرحله وجود دارد که میتوانید برای کمک به جلوگیری از عوارض مرتبط با COPD انجام دهید:
COPD معمولاً اشتباه تشخیص داده میشود. بیماری بسیاری از افرادی که COPD دارند ممکن است تا زمانی که بیماری پیشرفته نشده باشد، تشخیص داده نشود.
برای تشخیص وضعیت شما، پزشک علائم و نشانههای شما را بررسی میکند، سابقه خانوادگی و پزشکی شما را مورد بحث قرار میدهد و در مورد هرگونه قرار گرفتن در معرض محرکهای ریه - به ویژه دود سیگار، صحبت میکند. پزشک ممکن است چندین آزمایش را برای تشخیص بیماری شما تجویز کند.
آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بسیاری از افراد مبتلا به COPD دارای اشکال خفیف این بیماری هستند که به جز ترک سیگار به درمان کمی نیاز دارند. حتی برای مراحل پیشرفتهتر بیماری، توانبخشی مؤثر میتواند علائم را کنترل کند، پیشرفت را کُند کند، خطر عوارض و تشدید آنها را کاهش دهد و توانایی شما برای داشتن یک زندگی فعال را بهبود بخشد.
ضروریترین مرحله در هر طرح درمانی برای COPD، ترک سیگار است. ترک سیگار میتواند از بدتر شدن COPD جلوگیری کند و توانایی تنفس شما را بهبود بخشد. اما ترک سیگار آسان نیست. و این کار ممکن است بسیار دلهرهآور به نظر برسد لذا با پزشک خود در مورد محصولات جایگزین نیکوتیندار و داروهایی که ممکن است کمک کنند، و همچنین نحوه کنترل بازگشت به مصرف دخانیات صحبت کنید. ممکن است روانشناسی و رفتاردرمانی به ترک سیگار و بازنگشتن به مصرف دخانیات را برای شما سادهتر کند. همچنین تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض دود سیگار دست دوم خودداری کنید.
انواع مختلفی از داروها برای درمان علائم و عوارض COPD استفاده میشود. ممکن است برخی از داروها را به طور منظم و برخی دیگر را در صورت نیاز مصرف کنید.
برونکودیلاتورها (گشادکنندههای راههای هوایی)
برونکودیلاتورها داروهایی هستند که معمولاً به صورت استنشاقی عرضه میشوند - آنها عضلات اطراف راههای هوایی را شل میکنند. این کار میتواند به تسکین سرفه و تنگی نفس کمک کند و تنفس را آسانتر کند. بسته به شدت بیماری، ممکن است قبل از فعالیت فیزیکی به یک گشادکننده برونش کوتاه اثر یا یک گشادکننده برونش طولانی اثر یا هر دو نیاز داشته باشید.
نمونههایی از گشادکنندههای برونش کوتاه اثر عبارتند از:
نمونههایی از گشادکنندههای برونش طولانی اثر عبارتند از:
استروئیدهای استنشاقی
داروهای کورتیکواستروئیدی استنشاقی میتوانند التهاب راه های هوایی را کاهش داده و به جلوگیری از تشدید کمک کنند. عوارض جانبی ممکن است شامل کبودی، عفونت های دهان و گرفتگی صدا باشد. این داروها برای افراد مبتلا به تشدید مکرر COPD مفید است. نمونههایی از استروئیدهای استنشاقی عبارتند از:
استنشاقی ترکیبی
برخی از داروها گشادکنندههای برونش و استروئیدهای استنشاقی را ترکیب میکنند. نمونههایی از این داروهای استنشاقی ترکیبی عبارتند از:
داروهای استنشاقی ترکیبی که شامل بیش از یک نوع برونکودیلاتور هستند نیز موجود هستند. نمونههایی از این موارد عبارتند از:
استروئیدهای خوراکی
تجویز دورههای کوتاه مدت (مثلاً پنج روزه) کورتیکواستروئیدهای خوراکی ممکن است برای افرادی که دورههایی از COPD شدید دارند، از تشدید بیشتر آن جلوگیری کند. با این حال، استفاده طولانی مدت از این داروها میتواند عوارض جانبی جدی مانند افزایش وزن، دیابت، پوکی استخوان، آب مروارید و افزایش خطر عفونت داشته باشد.
مهارکنندههای فسفودیاستراز-4
دارویی که برای افراد مبتلا به COPD شدید و علائم برونشیت مزمن تأیید شده است، روفلومیلاست، یک مهارکننده فسفودیاستراز-4 است. این دارو التهاب راههای هوایی را کاهش میدهد و راههای هوایی را شل میکند. عوارض جانبی رایج شامل اسهال و کاهش وزن است.
تئوفیلین
هنگامی که درمانهای دیگر بیاثر بوده یا هزینه آنها اثرگذار باشد، تئوفیلین که دارویی ارزانتر است، ممکن است به بهبود تنفس و جلوگیری از تشدید COPD کمک کند. عوارض جانبی وابسته به مصرف آن است و ممکن است شامل حالت تهوع، سردرد، ضربان قلب سریع و لرزش باشد، بنابراین از آزمایشهایی برای نظارت بر سطح خونی دارو استفاده میشود.
آنتیبیوتیکها
عفونتهای تنفسی مانند برونشیت حاد، ذاتالریه و آنفولانزا میتوانند علائم COPD را تشدید کنند. آنتیبیوتیکها به درمان دورههای تشدید COPD کمک میکنند، اما به طور کلی برای پیشگیری توصیه نمیشوند. برخی از مطالعات نشان میدهد که برخی از آنتیبیوتیکها، مانند آزیترومایسین، از تشدید دورههای COPD جلوگیری میکند، اما عوارض جانبی و مقاومت آنتیبیوتیکی ممکن است استفاده از آنها را محدود کند.
درمانهای ریه
پزشکان اغلب از این درمانهای اضافی برای افراد مبتلا به COPD متوسط یا شدید استفاده میکنند:
برخی از افراد مبتلا به COPD فقط در حین فعالیت یا هنگام خواب از اکسیژن استفاده میکنند. برخی دیگر همیشه از اکسیژن استفاده میکنند. اکسیژن درمانی میتواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد و تنها درمان COPD است که ثابت شده است که طول عمر را افزایش میدهد.
توانبخشی ریوی پس از دورههای تشدید COPD ممکن است بستری مجدد در بیمارستان را کاهش دهد، توانایی شما را برای شرکت در فعالیتهای روزمره افزایش دهد و کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد.
تهویه درمانی غیرتهاجمی در منزل
یک دستگاه تهویه درمانی غیرتهاجمی مانند دستگاههای تنفسی مانند فشار دو سطحی مثبت راه هوایی (BiPAP: Bilevel Positive Airway Pressure) با ماسک به بهبود تنفس و کاهش احتباس دیاکسیدکربن (هیپرکاپنی: hypercapnia) کمک میکند. هیپرکاپنی ممکن است منجر به نارسایی حاد تنفسی و بستری شدن در بیمارستان شود.
مدیریت وخیم شدن بیماری
حتی با درمان مداوم، ممکن است زمانهایی را تجربه کنید که علائم برای روزها یا هفتهها بدتر میشوند و در صورت عدم دریافت سریع درمان ممکن است منجر به نارسایی ریه شود.
وخیم شدن بیماری ممکن است در اثر عفونت تنفسی، آلودگی هوا یا سایر محرکهای التهابی ایجاد شود. علت هرچه که باشد، اگر متوجه افزایش مداوم سرفه یا تغییر در مخاط خود شدید، یا اگر تنفس سختتری دارید، بسیار مهم است که به سرعت به دنبال کمک پزشکی باشید.
هنگامی که بیماری وخیم میشود، ممکن است به داروهای اضافی (مانند آنتیبیوتیکها، استروئیدها یا هر دو)، اکسیژن مکمل یا درمان در بیمارستان نیاز داشته باشید. پس از بهبود علائم، پزشک میتواند با شما در مورد اقداماتی برای جلوگیری از وخیم شدن بیماری در آینده مانند ترک سیگار مصرف استروئیدهای استنشاقی، گشادکنندههای راههای هوایی طولانی اثر یا سایر داروها؛ دریافت واکسن سالانه آنفولانزا؛ و در صورت امکان پرهیز از آلودگی هوا صحبت کند.
عمل جراحي
جراحی برای برخی از افراد مبتلا به انواع آمفیزم شدید که تنها با داروها کنترل نمیشود، یک گزینه است. گزینههای جراحی عبارتند از:
کاهش حجم ریه به روش آندوسکوپی یک روش کم تهاجمی است که در آن یک دریچه اندوبرونشیال یک طرفه کوچک در ریه قرار میگیرد که به آسیبدیدهترین لوب اجازه کوچک شدن میدهد تا قسمت سالم ریه فضای بیشتری برای انبساط و عملکرد داشته باشد.
اگر مبتلا به COPD هستید، میتوانید اقداماتی را انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید و آسیب به ریههای خود را کاهش دهید:
زندگی با COPD میتواند یک چالش باشد - به خصوص که ممکن است نفس کشیدن به مرور زمان سختتر هم شود. ممکن است مجبور شوید برخی از فعالیتهایی را که قبلاً از آنها لذت می بردید کنار بگذارید. خانواده و دوستان شما ممکن است در سازگاری با برخی از تغییرات مشکل داشته باشند.
ترسها و احساسات خود را با خانواده، دوستان و پزشک خود در میان بگذارید و اگر احساس افسردگی یا سرخوردگی دارید، ممکن است مشاوره یا دارو به شما کمک کند.
تجدید نظر شده در تاریخ: 1401/5/7
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/symptoms-causes/syc-20353679
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/diagnosis-treatment/drc-20353685