تنفس از طریق دهان، علل، درمان

اثرات شوینده ها بر دستگاه تنفس
اثرات شوینده‌ها و سفیدکننده‌ها بر دستگاه تنفس
آوریل 24, 2020
فشار خون بالای ریوی
فشار خون بالای ریوی، علل، درمان
می 29, 2020

=

تنفس از طریق دهان، علل، درمان

اغلب راجع به چگونگی نفس کشیدن فکر نمی‌کنیم. افراد به طور معمول از طریق بینی تنفس می‌کنند که اجازه می‌­دهد هوایی که تنفس می‌کنیم گرم و مرطوب شده و تا حدی از آلودگی­‌های آن کاسته شود. با این وجود برخی از افراد از طریق دهان تنفس می‌کنند که به آن تنفس دهانی گفته می‌شود. برخی تقریباً همیشه از طریق دهان تنفس می‌کنند و برخی به دلایلی نظیر وقفه تنفسی در خواب (Sleep Apnea) یا التهاب مجرای بینی بر اثر مواردی نظیر سرماخوردگی، آلرژی یا سینوزیت برای مدتی محدود از طریق دهان نفس می کشند. در اینجا به موارد تنفس دهانی موقت نمی‌پردازیم چون اثرات آن محدود است، اما تنفس دهانی مزمن می‌­تواند مشکلات خاصی از نظر سلامتی به دنبال داشته و نیاز به مداخله پزشکی یا اصلاح روش تنفس از طریق بینی را دارد.

دلایل

تنفس از طریق دهان می‌­تواند دلایل زیادی داشته باشد. برخی از این دلایل عبارتند از: زکام مزمن، پلیپ و انحراف بینی آلرژی، بزرگی لوزه‌ها، سابقه مکیدن انگشت‌ها یا شست، ناهنجاری­‌های بدو تولد نظیر گرفتگی مجرای بینی، شکاف سقف دهان، و ...

 

تنفس دهانی در دوران کودکی می تواند باعث ناهنجاری در رشد فک و وضعیت دندان‌ها شود.

 

تنفس دهانی می‌­تواند آسم ورزشی را بدتر کند زیرا هوای ورودی به ریه‌­ها گرم و مرطوب نمی‌­شود و باعث افزایش تحریک را­ه‌های هوایی می‌شود. افرادی که سابقه وقفه تنفسی در خواب دارند علائم­‌شان با تنفس دهانی بیشتر می‌شود و خود تنفس دهانی نیز می‌تواند باعث افزایش وقفه تنفسی گردد زیرا ممکن است فک یا دهان در حالتی قرار گیرند که مانع تنفس راحت شوند و در نتیجه در تنفس ایجاد مشکل کرده و کیفیت خواب را کاهش دهد.

علائمی که باید به آن توجه کرد:

افرادی که تنفس دهانی دارند اغلب دهانشان تا حدودی باز است. صدای تنفسشان از دهان شنیده می‌شود. در هنگام غذا خوردن، صدای جویدنشان شنیده می‌شود چون مجبور هستند با دهان باز غذا بخورند. احتمالاً به دلیل خشکی دهان و دندان‌ها، دهانشان بوی بد می‌دهد.

 

تنفس با دهان باز می‌تواند باعث بوی بد دهان شود.

 

این افراد مشکلات دندانی پیدا می‌کنند چون تنفس دهانی می­‌تواند وضعیت فک را تغییر دهد. این ممکن است به درد در ناحیه فک، دندان قروچه یا گاز گرفتن زبان منجر شود. همچنین تنفس دهانی می‌­تواند موجب اختلال در رشد فک کودکان شود.

خروپف: تنفس از طریق دهان می‌­تواند راه‌های هوایی را خشک کرده و منجر به خروپف و حتی قطع تنفس در هنگام خواب شود.

نوک زبانی صحبت کردن: تنفس از طریق دهان بر روی تلفظ حرف س (یا S انگلیسی) تأثیر می­‌گذارد و صدایی شبیه ث به عربی یا (th به انگلیسی) بدهد.

 

عوارض

تنفس از طریق دهان عوارض متعددی به همراه دارد. اما ممکن است یک نفر به همه این عوارض دچار نشود.

  • احتمال بالاتر عوارض دندانی نظیر پوسیدگی یا بیماری‌های لثه
  • احتمال بالاتر خروپف یا وقفه تنفسی
  • مشکل در اتصال دو فک
  • رشد نامتناسب فک پایینی
  • مشکل در صحبت و بلع
  • عدم جفت شدن مناسب دندان‌ها روی هم
  • لوزه‌­های بزرگتر
  • بدتر شدن علائم آسم

 

تنفس از طریق دهان می‌تواند اثرات منفی زیادی بر رشد متوازن اعضای صورت بگذارد.

 

چه موقع به پزشک مراجعه شود؟

تنفس دهانی به ندرت حالت اضطراری پیدا می‌کند ولی با مشاهده علائم ذکر شده خصوصاً خشکی دهان در هنگام برخاستن از خواب یا بوی بد دهان بایستی به پزشک مراجعه گردد.

درمان

درمان تنفس دهانی به علت آن بستگی دارد. برای مثال، اگر شخص لوزه‌های بزرگ داشته باشد ممکن است به جراحی لوزه نیاز داشته باشد یا اگر مشکل به دلیل شکل مجرای بینی باشد ممکن است به جراحی سینوس یا پولیپ یا انحراف بینی نیاز داشته باشد.

درمان‌های دارویی نظیر اسپری­‌های ضدالتهاب بینی، آنتی‌هیستامین‌ها، داروهای ضداحتقان برای موارد موقت مؤثر هستند.

همچنین فیزیوتراپ‌ها می‌توانند تکنیک­‌هایی را آموزش دهند تا به فرد کمک کند تا بتواند بر تنفس از طریق بینی تمرکز کند. ما می‌توانیم ماهیچه‌های دهانی و زبان و حلق را به منظور کمک به تنفس از طریق بینی تقویت کنیم.

 

 آیا از روش‌های تمرین تنفسی اطلاع دارید؟

 

تنفس از طریق دهان با احتمال بسیار قابل درمان است و نباید برای درمان آن شک کرد. هرچه این درمان زودتر صورت پذیرد با عوارض کمتری مواجه خواهیم شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره