فیبروز ریوی، علل، تشخیص و درمان

ترشحات پشت حلق
ترشحات (خلط) پشت حلق و درمان آن
نوامبر 21, 2021
قطع تنفسی انسدادی
اختلالات شایع خواب، علل، تشخیص، درمان
ژانویه 4, 2022

مقدمه

کلمه "ریوی" به معنای ریه و کلمه "فیبروز" به معنای بافت اسکار (Scar) است - شبیه اسکارهایی که در اثر جراحت یا جراحی قدیمی روی پوست ایجاد می‌شود. بنابراین، در ساده‌ترین معنای آن، فیبروز ریوی (Pulmonary Fibrosis: PF) به معنای ایجاد زخم در ریه‌ها است. با گذشت زمان، بافت زخمی حرکت اکسیژن را از داخل کیسه‌های هوایی کوچک در ریه‌ها به جریان خون محدود می‌کند. سطوح پایین اکسیژن (و خود بافت اسکار سفت) می‌تواند باعث شود افرادی که فیبروز ریوی دارند احساس تنگی نفس کنند، به ویژه هنگام راه رفتن و ورزش.

فیبروز ریوی نتیجه نهایی بسیاری از شرایط مختلفی است که باعث ایجاد بافت اسکار (نسج باقیمانده از زخم) در ریه‌ها می‌شود و تنفس را به طور فزاینده‌ای دشوار می‌کند. همه انواع فیبروز ریوی نادر در نظر گرفته می‌شوند. فیبروز ریوی یک نوع بیماری بینابینی ریه (Interstitial Lung Disease: ILD) است. بافت بینابینی به صورت شبکه‌ای، کیسه‌های هوایی در ریه‌های را پشتیبانی می‌کند. 

 

چگونه نفس می‌کشیم؟

با هر بار نفس کشیدن، هوا به داخل بینی یا دهان و از طریق گلو و نای به درون ریه‌ها منتقل می‌شود. نای به دو لوله هوای کوچکتر به نام نایژه (bronchi) تقسیم می‌شود که به ریه‌های منتهی می‌شوند. هوا از نایژه‌ها عبور می‌کند که بارها و بارها به هزاران راه هوایی کوچکتر به نام نایژک (bronchiole) تقسیم می‌شوند.

نایژک‌ها به کیسه‌های هوایی کوچک زیادی منتهی می‌شوند که آنها را آلوئول می‌نامیم. در داخل کیسه‌های هوا، اکسیژن از دیواره‌های بسیار نازک به مویرگ‌ها -رگ‌های خونی کوچک- و به خون حرکت می‌کند. کیسه‌های هوا نیز گازهای زائد، دی‌اکسیدکربن را از خون گرفته و با طی مسیر برعکس به خارج از بدن منتقل می‌شود.

 با دستگاه تنفس و

تبادل گازی در ریه‌ها بیشتر آشنا شویم.

 

بیماری‌های بینابینی ریه چیست؟

بیماری‌های بینابینی ریه باعث ایجاد بافت زخمی در ریه‌ها، التهاب در ریه‌ها یا ترکیبی از هر دو می‌شود. برخی بیشتر باعث ایجاد جای زخم می‌شوند. برخی بیشتر باعث التهاب می‌شوند. اغلب ترکیبی از جای زخم و التهاب وجود دارد.

 

بیماری بینابینی ریه و فیبروز ریوی

خانواده بیماری‌های فیبروز ریوی بخشی از گروه بزرگتری از بیماری‌ها به نام بیماری‌های بینابینی ریه شناخته می‌شود، که شامل تمام بیماری‌هایی است که دارای التهاب و یا زخم در ریه هستند. در بیماری‌های بینابینی ریه، دیواره‌های کیسه‌های هوایی ریه و بافت و فضای اطراف این کیسه‌های هوایی است که در آن التهاب و یا زخم رخ می‌دهد. بیش از 200 نوع ILD مختلف وجود دارد. برخی از بیماری‌های بینابینی ریه شامل بافت اسکار نیستند. هنگامی که یک بیماری بینابینی ریه شامل بافت اسکار در ریه می‌شود، آن را فیبروز ریوی می‌نامیم.

فیبروز ریوی زیرمجموعه‌ای از بیماری‌های بینابینی ریوی است

فیبروز ریوی زیرمجموعه‌ای از بیماری‌های بینابینی ریوی است

 

علل و شرایط مرتبط

برخی از انواع فیبروز ریوی علت قابل شناسایی دارند. اما برای بسیاری از انواع، نمی‌توان علت مشخصی پیدا کرد، به عنوان مثال فیبروز ریوی ایدیوپاتیک (کلمه “ایدیوپاتیک” به معنای “علت ناشناخته” است.) اگرچه ما همیشه نمی‌دانیم چه چیزی باعث فیبروز ریوی می‌شود، اما می‌دانیم که نوعی سرطان یا فیبروز کیستیک نیست و مسری نمی‌باشد. فیبروز کیستیک نیز نوعی ILD یا فیبروز ریوی نیست. انواع فیبروز ریه به شرح زیر است:

  • فیبروز ریوی ایدیوپاتیک یا (Idiopathic Pulmonary Fibrosis: IPF)
  • قرار گرفتن در معرض انواع خاصی از گرد و غبار - از جمله گرد و غبار چوب یا فلز یا آزبست
  • قرار گرفتن در معرض آلرژن‌های حمل شده در هوا - مانند پرهای پرنده یا کپک
  • قرار گرفتن قفسه سینه در معرض اشعه جهت درمان نظیر برخی سرطان‌ها
  • بیماری پنومونی ریه حساس (Hypersensitivity Pneumonitis) یا محیطی
  • بیماری فیبروز ریوی شغلی (Occupational Pulmonary Fibrosis)
  • فیبروز ریوی مرتبط با بافت همبند و بیماری‌های خودایمنی
  • فیبروز ریوی ناشی از مصرف برخی داروها
  • برخی از انواع فیبروز ریوی وقتی که همزمان به بیماری دیگری مانند آرتریت روماتوئید یا اسکلرودرمی مبتلا هستید، احتمال بروز بیشتری دارد. اینها گاهی ILDهای مرتبط با بیماری بافت همبند (: CT-ILD Connective Tissue ILD) نامیده می‌شوند.
  • استعمال دخانیات می‌تواند باعث ایجاد انواع خاصی از فیبروز ریوی مانند پنومونی بینابینی پوستی و بیماری بینابینی ریه مرتبط با برونکیولیت تنفسی شود.

آیا اشکال ژنتیکی یا وراثتی فیبروز ریوی وجود دارد؟

بله، اما در بیشتر موارد، به سادگی به ارث بردن چشمان آبی یا موهای قرمز نیست. سه سناریو مختلف وجود دارد:

1) آیا ژن‌هایی که از والدینم به ارث برده‌ام حتی اگر تنها من در خانواده‌ام مبتلا به فیبروز ریوی باشم نقش دارند؟

بله. خطر ایجاد بیماری‌های انسان تحت تأثیر ژن‌هایی است که شما از والدین‌تان به ارث برده‌اید. چندین ژن شناسایی شده است که به نظر می‌رسد خطر ابتلا به فیبروز ریوی را در صورت غیرطبیعی بودن ژن موروثی افزایش می‌دهد. هیچ دستورالعمل پزشکی رسمی در مورد اینکه آیا در صورت ابتلا به فیبروز ریوی باید آزمایش ژنتیک انجام شود یا خیر وجود ندارد، اگرچه در برخی از آنها در مواردی، ممکن است پزشک بخواهد شما را برای یک یا چند مورد اَشکال غیرطبیعی این ژن‌ها آزمایش کند.

2) آیا فیبروز ریوی می‌تواند در یک خانواده بیشتر مشاهده گردد؟

بله. در سه تا 20 درصد از افراد با فیبروز ریوی مشاهده می‌شود که یکی دیگر از اعضای خانواده نیز به فیبروز ریوی مبتلا باشد. اما این به این معنی نیست که تا 20 درصد از اعضای خانواده شما حتماً به فیبروز ریوی مبتلا می‌شوند. در بیشتر موارد، احتمال اینکه یکی از اعضای خانواده شما به فیبروز ریوی مبتلا شود بسیار کم است. در برخی از بیماران و اعضای خانواده آنها، آزمایش ژنتیک ممکن است مناسب باشد.

3) آیا انواع خاصی از فیبروز ریوی وجود دارد که کل بیماری به دلیل یک ژن باشد؟

بله. چند شکل ژنتیکی نادر فیبروز ریوی وجود دارد که می‌تواند هم کودکان و هم بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد و این زمانی است که تنها یک ژن به صورت فرم غیرطبیعی به ارث می‌رسد (معمولاً از هر دو والدین). سندرم هرمانسکی-پودلاک نمونه‌ای از فرم ژنتیکی فیبروز ریوی که به سادگی نیاز به ناهنجاری در یک ژن دارد. افراد مبتلا به سندرم هرمانسکی-پودلاک نیز اغلب دارای رنگدانه‌های بسیار روشن پوست (به دلیل سطوح پایین ملانین در پوست آنها) و مشکلات خونریزی (به دلیل عملکرد ضعیف پلاکت‌ها در خون آنها) هستند. Dyskeratosis Congenita نمونه دیگری از شکل ژنتیکی فیبروز ریوی است که می‌تواند با رشد ضعیف ناخن‌های دست، تغییر رنگدانه‌های پوست، افزایش خطرات ایجاد مشکلات در مغز استخوان و مسائلی دیگر همراه باشد.

 

فیبروز ریه چگونه بر تنفس بیمار تأثیر می‌گذارد؟

تمام انواع فیبروز ریوی منجر به زخمهایی در ریه‌های می‌شود که کارایی تنفس را کاهش می‌دهد. جای زخم ریه‌ها را سفت‌تر و انعطاف‌ناپذیرتر می‌کند، بنابراین آنها کمتر قادر به حرکت هستند و از هوایی که تنفس می‌شود کمتر اکسیژن دریافت می‌کنند.

فیبروز ریوی چگونه تنفس را تغییر میدهد؟

اگر فیبروز ریوی دارید، بافت اسکار بر کیسه‌های هوایی در ریه‌های شما تأثیر می‌گذارد. بافت اسکار موجود در شکاف‌های بین و اطراف کیسه‌های هوایی میزان اکسیژن وارد شده به خون را محدود می‌کند. با افزایش بافت اسکار، ریه‌ها کمتر منبسط می‌شوند، تنفس عمیق سخت‌تر می‌شود و سطح اکسیژن در خون شروع به کاهش می‌کند. نفس کشیدن ممکن است کار سخت‌تری به نظر برسد و با فعالیت‌های روزمره مانند پیاده‌روی احساس تنگی نفس دست می‌دهد.

تأثیر فیبروز ریوی بر کاهش جذب اکسیژن در ریه‌ها

تأثیر فیبروز ریوی بر کاهش جذب اکسیژن در ریه‌ها

 

علائم فیبروز ریوی چیست؟

انواع مختلف فیبروز ریوی علائم مشابهی دارند. علائم اصلی فیبروز ریوی عبارتند از:

  • تنگی نفس
  • سرفه‌ای که از بین نمی‌رود
  • همیشه احساس خستگی می‌کنید

تنگی نفس می‌تواند ناشی از سایر شرایط طولانی‌مدت مانند بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)، بیماری قلبی و اضافه وزن باشد. همچنین سرفه‌ای که از بین نمی‌رود و همیشه احساس خستگی می‌کنید دو علامت دیگر فیبروز ریوی هستند.

نشانه دیگر چماقی شدن سرانگشت‌ها است. شما یا پزشکتان ممکن است متوجه شوید که ناخن‌هایتان تغییر شکل می‌دهند و شبیه چوب طبل می‌شوند: نوک انگشتان بزرگ‌تر می‌شوند و ناخن‌ها در اطراف نوک انگشتان منحنی می‌شوند و پایه ناخن‌ها اسفنجی می‌شود. چماقی شدن سرانگشت‌ها می‌تواند با سایر بیماری‌های ریوی یا بیماری‌های قلبی یا کبدی نیز رخ دهد.

چماقی شدن سرانگشتان

چماقی شدن سرانگشتان

برخی از افراد مبتلا به بیماری‌های مرتبط با فیبروز ریوی ممکن است ناخواسته دچار کاهش وزن شوند یا تب یا درد یا سفت شدن مفاصل و عضلات داشته باشند. برخی دیگر ممکن است بثورات، خشکی دهان و چشم، یا گردش خون ضعیف در انگشتان دست و پا داشته باشند.

 

در هنگام بروز تنگی نفس چه اقدامی انجام دهیم؟

تمرین لب‌های جمع‌شده چیست؟

 

فیبروز ریوی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

اگر علائمی دارید که ممکن است به دلیل فیبروز ریوی باشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما را معاینه می‌کند و به دنبال علل تنگی نفس می‌گردد. آنها به صدای ریه‌های شما گوش می‌دهند و در صورت نیاز درخواست رادیوگرافی قفسه سینه می‌دهد.

شنیدن صدای ریه می‌تواند به پزشک در تشخیص بیماری کمک کند

شنیدن صدای ریه می‌تواند به پزشک در تشخیص بیماری کمک کند

اگر شک به فیبروز ریه وجود داشته باشد، ممکن است نیاز به آزمایش‌های تکمیلی مانند:

  • سی‌تی‌اسکن از ریه‌ها
  • تست‌های تنفسی و عملکرد ریه برای اندازه‌گیری میزان عملکرد ریه‌ها
  • آزمایش خون

باشد. برای برخی از انواع فیبروز ریوی، نتایج حاصل از سی‌تی‌اسکن می‌تواند بسیار واضح باشد و امکان تشخیص را فراهم کند.

سی‌تی‌اسکن ریه مبتلا به فیبروز

سی‌تی‌اسکن ریه مبتلا به فیبروز

 

بررسی بصری درون ریه‌ها

برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر برای کمک به تشخیص خاص، پزشک ممکن است لازم باشد داخل ریه‌ها را بررسی کند و احتمالاً برخی از سلول‌ها یا بافت‌ها را برای آزمایش بردارد. برای بدست آوردن مقداری از بافت ریه می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده کرد:

  • برونکوسکوپی انعطاف‌پذیر: شامل وارد کردن یک لوله باریک از طریق بینی یا دهان، به داخل ریه‌های بیمار است. این لوله دارای یک دوربین در انتهای آن است تا پزشک بتواند داخل ریه‌های بیمار را ببیند.

پزشک ممکن است مقداری آب را از طریق لوله وارد کند تا سلول‌ها را برای تجزیه و تحلیل برداشته و جمع‌آوری کند. پزشک همچنین ممکن است نمونه‌هایی از بافت را بردارد که بیوپسی نامیده می‌شود و بدون درد است. این معمولاً یک روش سرپایی یا روزانه است.

  • توراکوسکوپی با کمک ویدئو (VATS) شامل جراحی تحت بیهوشی عمومی برای گرفتن یک قطعه بزرگتر از بافت ریه است. یک جراح برش‌هایی را در قفسه سینه شما ایجاد می‌کند تا دوربین جراحی را وارد کند و نمونه‌های بافتی را از ریه‌ها خارج کند. این روش خطرات بالاتری نسبت به برونکوسکوپی دارد. این تنها در صورتی انجام می‌شود که پزشک متخصص به بافت بیشتری برای تشخیص و طرح درمان نیاز داشته باشد.

 

چشم‌انداز بیماری

اکثر اشکال فیبروز ریوی با گذشت زمان بدتر می‌شوند. احتمال وقوع این اتفاق و سرعت وقوع آن بسته به نوع آن متفاوت است، اما از فردی به فرد دیگر نیز متفاوت است. این امر پیش‌بینی دقیق سرعت پیشرفت و تغییر علائم را دشوار می‌کند. هدف از درمان، کاهش سرعت این تغییر است. شانس موفقیت به تشخیص دقیق و میزان تحمل درمان بستگی دارد.

در برخی از افراد، بیماری خیلی سریع پیشرفت می‌کند، در حالی که برخی دیگر سال‌ها با بیماری پایدار زندگی می‌کنند. گاهی نیز شرایط با سرعت ثابتی پیشرفت می‌کند. در برخی دیگر، شرایط ظاهراً پایدار می‌تواند ناگهان تغییر کند. این بدتر شدن ناگهانی علائم، تشدید نامیده می‌شود. هیچ مرحله مشخصی در فیبروز ریوی وجود ندارد، اما پزشکان ممکن است از فیبروز خفیف، متوسط، شدید یا مرحله پایانی صحبت کنند.

 

درمان فیبروز ریوی

هنگامی که بافت اسکار ریه در ریه‌ها شکل می‌گیرد، نمی‌توان آن را معکوس کرد، بنابراین هیچ درمانی برای فیبروز موجود، هر علتی که داشته باشد، وجود ندارد. هدف اصلی در مواجهه با بیماری فیبروز ریوی ایدیوپاتیک، کاهش سرعت پیشرفت بیماری، کاهش علایم بیمار و بهبود کیفیت زندگی در مبتلایان می‌باشد. اگرچه هیچ درمانی قطعی برای IPF وجود ندارد. روش‌های درمانی فعلی صرفاً نقش حمایتی داشته و  بیشتر به صورت ترکیبی برای بیماران تجویز می‌شوند. این درمان ها عبارتند از: دارویی، توانبخشی ریوی، پیوند ریه و اکسیژن درمانی.

 

درمان وضعیت بیمار

  • درمان دارویی با هدف تثبیت یا کاهش سرعت ایجاد بافت اسکار در ریه‌ها انجام می‌شود. داروهای ضد فیبروتیک خاص را می‌توان برای درمان افرادی که آزمایش عملکرد ریه آنها در محدوده خاصی قرار دارد استفاده کرد.
  • استروئیدها یا سایر داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی برای سرکوب التهاب در ریه‌ها استفاده می‌شود.
  • در شرایطی مانند ذات‌الریه با حساسیت بیش از حد (hypersensitivity pneumonitis)، اگر بتوان آلرژن را شناسایی کرد، مهم است که از قرار گرفتن در معرض علائم ایجادکننده آلرژن اجتناب شود.
  • مصرف هر دارویی که باعث ایجاد مشکل در ریه شود، بایستی متوقف گردد.

 

پیوند ریه

برای تعداد بسیار کمی از افراد، اگر فیبروز ریوی پیشرفت کند و با درمان تثبیت نشود، پیوند ریه ممکن است یک گزینه باشد. پیوندها نادر و همه افراد مبتلا به فیبروز ریوی کاندید پیوند نمی‌باشند و عواملی متعددی مانند سلامت عمومی، سایر شرایط پزشکی و شاخص توده بدنی بر شانس یک نتیجه موفقیت‌آمیز تأثیر می‌گذارند. محدودیت سنی برای پیوند وجود ندارد، اما پذیرش افراد بالای 65 سال غیرعادی است.

خطرات قابل توجهی در پیوند وجود دارد. بر اساس داده‌های منتشر شده در بریتانیا، 81 درصد از بیماران دریافت کننده ریه یک سال پس از پیوند و 56 درصد 5 سال بعد زنده می‌مانند. میزان بقا در 10 سال 34٪ است.

 

اقدامات حمایتی 

چنانچه درمان فقط به رفع علائم به جای علت یک بیماری منحصر شود مراقبت‌های حمایتی نامیده می‌شود. به محض اینکه تشخیص قطعی شد باید در مورد راهکارهایی برای کاهش علائم و حمایت از سلامت روانی با بیمار صحبت کرد و تحت مراقبت تسکینی قرار داد.

 

اکسیژن درمانی

سطح اکسیژن در خون بیمار ممکن است کاهش یابد و این ممکن است احساس تنگی نفس بیشتری در شما ایجاد کند. اگر این اتفاق بیفتد، استفاده از اکسیژن راهی برای حفظ فعالیت بیشتر است و گاهی برخی افراد در حالت استراحت نیز مجبور به استفاده از آن خواهند بود.چنانچه درمان فقط به رفع علائم به جای علت یک بیماری منحصر شود مراقبت‌های حمایتی نامیده می‌شود. به محض اینکه تشخیص قطعی شد باید در مورد راهکارهایی برای کاهش علائم و حمایت از سلامت روانی با بیمار صحبت کرد و تحت مراقبت تسکینی قرار داد.

اقدامات حمایتی می‌تواند به مدیریت بیماری کمک کند

اقدامات حمایتی می‌تواند به مدیریت بیماری کمک کند

 

کنترل علائم خود

  • کمک به ترک سیگار. اگر سیگار می‌کشید، ترک آن بسیار مهم است.
  • برای کاهش سرفه، پزشک ممکن است مشکلاتی که می‌تواند آن را بدتر کند مانند سوزش سر دل (ریفلاکس اسید) یا گرفتگی بینی را درمان کند.
  • اگر علائم رفلاکس اسید مانند سوزش سر دل، سوء هاضمه یا طعم ترش در پشت دهان خود را دارید به پزشک خود اطلاع دهید. شواهدی وجود دارد که ممکن است التهاب و فیبروز و همچنین سرفه را بدتر کند.

احساس تنگی نفس می‌تواند تأثیر جدی بر زندگی روزمره بیمار داشته باشد. حتی می‌تواند یک تجربه ترسناک نیز باشد. توانبخشی ریوی راه مهمی برای کمک به مقابله با تنگی نفس با افزایش تناسب اندام و توانایی مقابله با احساس تنگی نفس است. این دوره برای حمایت و اطمینان دادن به بیمار و همچنین کمک به وضعیت بیمار طراحی شده است. ممکن است بیمار متوجه شود که می‌تواند دورتر راه برود، کمتر احساس تنگی نفس کند و به طور کلی احساس مثبت‌تری داشته باشد.

اگر علائم آزاردهنده تنگی نفس و سرفه واقعاً دردسرساز دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. آنها ممکن است برای کمک به شما دوزهای پایین مورفین و آرام‌بخش را تجویز کنند.

 

مراقب خود باشید

اگر به فیبروز ریوی مبتلا هستید، می‌توانید با داشتن یک سبک زندگی سالم کمک زیادی به خود کنید. احساس خستگی بسیار یک علامت رایج است و مشکلات سلامتی که قبلا جزئی بودند - مانند سرماخوردگی – می‌توانند جدی‌تر شوند.

این نکات به شما کمک می‌کند تا توان خود را حفظ کنید، خطر عوارض را کاهش دهید و به شما کمک می‌کند احساس بهتری داشته باشید:

  • هر سال واکسن آنفولانزا تزریق کنید و از بودن در اطراف افراد مبتلا به سرماخوردگی خودداری کنید.
  • واکسن ذات‌الریه را تزریق کنید. این واکسن فقط یک بار تزریق می‌گردد.
  • تکنیک‌ها و موقعیت‌هایی را برای کمک به تنفس خود امتحان کنید. اگر فیبروز ریوی دارید، ممکن است تمایل به نفس کشیدن بسیار سریع و کم عمق داشته باشید - کمی شبیه نفس نفس زدن. می‌توانید از تکنیک‌ها و موقعیت‌هایی استفاده کنید که به شما در کنترل و کند کردن تنفس کمک می‌کند. همچنین می‌توانید از آن‌ها برای جلوگیری از نفس‌گیری بیش از حد در هنگام ورزش و برای کمک به بهبودی در هنگام تنگی نفس استفاده کنید. تکنیک‌های مختلف تنفس را امتحان کنید تا ببینید چه چیزی به شما کمک می‌کند و آنهایی که کمک می‌کنند را تمرین کنید.

منبع

https://www.blf.org.uk/support-for-you/pulmonary-fibrosis/what-is-pulmonary-fibrosis

https://www.pulmonaryfibrosis.org/understanding-pff/about-pulmonary-fibrosis/what-is-pulmonary-fibrosis

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره